Proglašena vanredna situacija u Kozarskoj Dubici (VIDEO)

Na području opštine Kozarska Dubica danas je proglašena vanredna situacija zbog odrona na dijelu nasipa uz rijeku Moštanicu na ušću u rijeku Unu, u prigradskom naselju Jošik.

"Za sada nema razloga za paniku. Angažovali smo sve raspoložive ljude i tehniku i nastojaćemo da podbočimo ovaj dio odrona da bismo osigurali da grad ne bude ugrožen ukoliko dođe do daljeg rasta vodostaja rijeka Une i Save", rekao je načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić, koji je posjetio lokaciji u Jošiku na mjestu nastanka odrona.

On je naglasio da su na terenu sve nadležne ekipe i mehanizacija, a da su o situaciji na području opštine Kozarska Dubica obaviještene nadležne institucije na nivou Republike Srpske, preduzeće "Vode Srpske" i republička Civilna zaštita.

U opštini Kozarska Dubica jutros je zasjedao Krizni štab, koji je zbog vodostaja rijeke Une od 245 centimetra i rijeke Save u Donjoj Gradini od 915 centimetara, proglasio vanredne mjere zaštite od poplava.

Šef Odsjeka civilne zaštite Đuro Trubarac rekao je da su zbog dugotrajnog natapanja zemljišta i visokih vodostaja nasipi postali porozni, a da je na području opštine aktivno desetak klizišta, najviše na knežičkom području.

Na magistralnom putu Kozarska Dubica-Kostajnica, u mjestu Vrioci, zbog izlivanja rijeke Une, u dužini od 10 metara saobraća se naizmjeničnim propuštanjem vozila jednom trakom, dok je zbog izlivanja rijeke Save ubustavljen saobraćaj u mjestu Gašnica na magistralnom putu Kozarska Dubica–Gradiška.

Na putu Kozarska Dubica – Gradiška, u mjestu Bistrica, Sava se izlila na cestu i blokiran je put za putnička vozila. Čitaoci Fejsbuk stranice Crna hronika BiH poslali su video snimak ovog puta:

Tagovi: