Čavić premijer ili nema podrške NDP-a Ivaniću i Govedarici

Kandidatura Dragana Čavića, lidera Narodnog demokratskog pokreta (NDP), za poziciju budućeg predsjednika Vlade RS uslov je za podršku ove partije kandidatima Saveza za promjene (SzP) za pozicije predsjednika RS i člana Predsjedništva BiH iz RS na opštim oktobarskim izborima.

Ovo je “Nezavisnim” uoči današnje sjednice Predsjedništva NDP-a potvrdio Krsto Jandrić, zamjenik predsjednika stranke, koji navodi da su stajališta ove partije otprije poznata.

Mi ćemo ponuditi Dragana Čavića za predsjednika Vlade, ne samo Savezu za promjene, nego i građanima, nevladinom sektoru i javnosti, jer smatramo da je on najkompletniji kandidat koji nema tutora, koji misli svojom glavom i koji ima neprocjenjivo političko iskustvo”, rekao je Jandrić u petak.

On je naveo da će NDP na sjednici Predsjedništva stranke donijeti konačne zaključke o nastupu na predstojećim izborima, koje će predočiti javosti poslije sjednice.

Zdravko Krsmanović, potpredsjednik NDP-a, u petak je poručio da će se ova stranka ponašati u skladu s već izrečenim stavovima, odnosno da se neće “ni na koji način odlučiti da podrži samo dva kandidata kao kandidata, a da iza toga ne stoji velika kampanja i dvadesetak ljudi”.

“Dakle, mora se odmah znati ko će biti predsjednik Vlade RS, mora se odmah znati ko će biti predsjedavajući Savjeta ministara, jer ta pozicija po rotaciji sada pripada Srbima, mora se odmah znati ko će biti predsjednik Narodne skupštine, (do)predsjedavajući parlamenta BiH, ko će biti ministar policije RS koji će ove kriminalce pohapsiti”, kaže Krsmanović.

Poručuje da ispod toga NDP “sigurno neće ići”, jer bi u suprotnom dali podršku samo kandidatima, a ne kampanji i političkoj platformi.

“Takođe ćemo od Saveza za promjene tražiti i obrazloženje zašto ovi kandidati na ove funkcije (Mladen Ivanić za člana Predsjedništva BiH i Vukota Govedarica za predsjednika RS)”, dodaje Krsmanović.

Podsjeća kako je odranije postojao dogovor unutar SzP da onaj koji bude imao najveću podršku u javnosti bude kandidat za predsjednika RS.

“Prema istraživanjima, Ivanić ima daleko najveću podršku, a pozicija predsjednika RS je najznačajnija za nas”, dodaje Krsmanović.

Na pitanje šta ukoliko ostale partije Saveza za promjene ne pristanu na zahtjeve NDP-a Krsmanović odgovara kako se nikada nije bavio spekulacijama.

Mi smo još od oktobra tražili ovo. Dakle, na sjednici Predsjedništva stranke jasno ćemo zauzeti stav o poziciji unutar SzP-a i s kakvom platformom idemo u naredne izbore”, zaključuje Krsmanović.

Tagovi: