Voda i odroni usporili saobraćaj

Saobraćaj na magistralnom putu Kozarska Dubica-Kostajnica između mjesta Špilja i Vrioci normalizovan je nakon povlačenja vode, dok je zbog izlivanja rijeke Sane saobraćaj obustavljen u Ulici Meše Selimovića, opština Novi Grad.
Zbog slijeganja kolovoza na pločastom propustu regionalnog puta Moštanica-Kozarska Dubica u mjestu Božići saobraćaj je potpuno obustavljen, kao i na regionalnom putu Karan-Novi Grad, u mjestu Rakovac, gdje je aktivirano klizište. 
Zbog izlivanja Sane neprohodan je i sporedni nekategorisani putni pravac Blagaj-Japra-Volar u mjestu Vitasovci, saopšteno je iz Auto-moto saveza /AMS/ Republike Srpske. 
Na većini ostalih puteva u Republici Srpskoj saobraćaj se odvija po pretežno mokrim kolovozima. 
Učestali su odroni zemlje ili kamenja na kolovoz na svim dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina, posebno na putnim pravcima Karanovac-Kneževo-Ugar, Karanovac-Crna Rijeka-Mrkonjić Grad, Sarajevo-Foča, Foča-Šćepan Polje, Zvornik-Konjević Polje, Karakaj-Caparde, Višegrad-Ustiprača-Rogatica i Višegrad-Brodar-Rudo. 
Na dijelu magistralnog puta Brčko-Bijeljina u rejonu Donje Čađavice danas će dolaziti do petominutnih obustava saobraćaja zbog sječe stabala u putnom pojasu puta. 
Na dionici magistralnog puta Klašnice-Prnjavor u mjestu Hrvaćani, na ukrštanju magistralnog puta sa auto-putem u zoni vijadukta Crkvište, zbog izgradnje auto-puta, obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na privremenu zaobilaznicu u neposrednoj blizini. 
Zbog izgradnje kružne raskrsnice u Prnjavoru, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na magistralnom putu Klašnice jedan-Prnjavor-Gornja Vijaka. 
S ciljem bezbjednog odvijanja saobraćaja na auto-putu "9. januar" Prnjavor-Doboj, uspostavljen je poseban režim saobraćaja u području petlji "Prnjavor" i "Johovac". 
Zbog sanacionih radova saobraćaj je potpuno obustavljen za sve kategorije vozila na dionici magistralnog puta Bijeljina-Glavičice u ulicama 27. marta i Srpske vojske u Bijeljini. 
Putnička vozila preusmjeravaju se na gradske ulice, a saobraćaj teretnih vozila odvija se isključivo obilaznicom. 
U toku su radovi na dionici magistralnog puta Lončari-granica Republike Srpske/Brčko distrikta /Brčko jedan/ i granica Republike Srpske/Brčko distrikta /Brčko dva/-Donja Bukovica, zbog čega je saobraćaj preusmjeren na obilazni put sa desne strane iz prvca Brčkog. 
Zbog aktiviranih klizišta jednom trakom naizmjenično saobraća se na magistralnom putu Mrkonjić Grad-Ključ u mjestu Dragoraj, dok se saobraćaj odvija usporeno na magistralnom putu Banjaluka-Jajce, na lokalitetu Srpskih Toplica. 
Zbog aktiviranih klizišta saobraćaj se odvija naizmjenično jednom kolovoznom trakom na regionalnim putevima Karanovac-Kneževo, u mjestu LJubačevo, na dionici Ukrina-Gornja Vijaka i Bratunac-Drinjača. 
U toku je izgradnja vodovoda na području naselja Šnjegotina, opština Čelinac, zbog čega je izmijenjen režim odvijanja saobraćaja na dionici regionalnog puta Ukrina-Klupe. 
Jednom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraćaj se odvija na dionici regionalnog puta Obudovac dva-Lončari. 
U toku su radovi na izgradnji novog mosta preko rijeke Zovidolke, na regionalnom putu Nevesinje-Berkovići u mjestu Zovi Do. 
Saobraćaj se odvija jednosmjerno preko privremeno izgrađenog mosta u neposrednoj blizini i regulisan je privremenom signalizacijom. 
Na regionalnom putu Površnice-Lopare saobraćaj teretnih vozila i dalje je preusmjeren na putni pravac Lopare-Priboj-Banj Brdo. 
Na dionici magistralnog puta Brod na Drini-granica BiH/Crne Gore /Šćepan Polje/ zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona. 
U toku je preventivna kampanja pod nazivom "Osvjetlaj obraz domaćine! Označi traktor žutim rotacionim svjetlom", koja će trajati do kraja marta, a sprovodi je AMS Republike Srpske u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja i veza, Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske i lokalnim zajednicama. 
Kampanjom se želi uticati na promjenu stavova kod vozača traktora kako bi na putu učestvovali sa tehnički ispravnim traktorom, čistim i ispravnim svjetlosno-signalnim uređajima, koristili žuto rotaciono svjetlo, bezbjedno prevozili lica i teret na traktorskoj prikolici. 
U toku je i tradicionalna republička kampanja "Vozači, škola je za nas, oprez je za vas", a AMS Republike Srpske poziva vozače da voze oprezno u zonama osnovnih i srednjih škola, te da obrate posebnu pažnju na đake koji se kreću duž kolovoza. 
Na području Federacije BiH mjestimično je smanjena vidljivost zbog magle ili niske oblačnosti, posebno na magistralnom putu Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje preko prevoja Makljen. 
Odroni su učestali na brojnim dionicama, posebno na putevime Bihać-Bosanska Krupa, Konjic-Mostar, Jajce-Crna Rijeka i Bugojno-Novi Travnik. 
Zbog većeg odrona i dalje je obustavljen saobraćaj na regionalnom putu Drvar-Martin Brod. 
Na dionici auto-puta Sarajevo zapad-Lepenica zbog aktivnog klizišta saobraćaj je u tunelu Igman, kao i na mjestu radova, preusmjeren iz vozne u preticajnu traku. 
Zbog rekonstrukcije rasvjete u tunelu Jajce dva na magistralnom putu, od 7.30 do 17.00 časova saobraća se naizmjenično jednom trakom. 
Na graničnim prelazima u BiH zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Tagovi: