Izložba MSU RS otvorena u Bihaću

Sinoć je u Gradskoj galeriji Bihać otvorena izložba ''Mona Liza i Supermen: Džon Kenedi i nova granica kulture'' u produkciji Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.

Izložba se bavi životom predsjedničkog para Kenedi, od inauguracije, kulturnog aktivizma, odnosa prema savremenoj umjetnosti, trke u svemir, sve do tragičnog završetka jednog od omiljenih ličnosti američke istorije.
Ovaj izložbeni projekat je u novembru 2017. godine realizovan u Banja Luci i Sarajevu uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH.
Gostovanje u Bihaću u 2018. godini nastavak je aktivnosti Muzeja savremene umjetnosti RS koji i u ovoj godini teži međuinstitucionalnom i međusektorskom regionalnom povezivanju. 
Ovom izložbom obilježava se i početak značajnije saradnje institucija kulture gradova Banjaluke i Bihaća kao potencijalnih partnera na projektu evropska prestonica kulture 2024 , što su potvrdili gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić i Sarita Vujković, direktorica MSU RS na svečanom otvaranju izložbe i najavili da će u narednom periodu osnažiti kulturne relacije između ova dva grada.
U ime Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH publici se obratio Drew J. Giblin ataše za kulturu i obrazovanje ambasade SAD u BiH.

Tagovi: