Obnovljen objekat Muzičke škole ''Vlado Milošević''

Radovi na poboljšanju energetske efikasnosti na objektu Muzičke škole ''Vlado Milošević'', u sklopu kojih je saniran krov, postavljena fasada i zamijenjena kompletna vanjska stolarija na cijelom objektu, završeni su, a vrijednost radova je 180.000 KM.

Radmila Kocić-Ćućić, pomoćnica ministra za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje RS, rekla je da će u sklopu ovog projekta biti obnovljena 21 obrazovna ustanova u RS.

Damir Jovanić, direktor Muzičke škole "Vlado Milošević", rekao je da su prve analize pokazale da su uštede energetskim utopljavanjem na utrošku grijanja i električne energije oko 25 odsto.

"U cijeloj školi postignuta je jedinstvena temperatura vazduha, tako da će vijek trajanja instrumenata biti duži, a sredstva koja smo dosad ulagali u tu svrhu iskoristićemo za nabavku novih instrumenata i učešće na festivalima i takmičenjima", rekao je Jovanić.

Dodao je da su 50 odsto sredstava obezbijedili Ministarstvo prosvjete i kulture RS i Muzička škola, a ostali dio Vlada Švedske i Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS.

Jovanić je rekao da škola trenutno ima 918 učenika u osnovnom i srednjem obrazovanju, te 110 zaposlenih.

Anders Hagelberg, švedski ambasador u BiH, rekao je da po pitanju energetske efikasnosti Švedska doprinosi sa 25 miliona KM na period od šest godina, a projekte sprovodi UNDP.

"Na ovaj način ograničava se upotreba izvora energije i doprinosi zaštiti životne sredine i smanjenju klimatskih promjena", rekao je on.

Gradonačelnik Igor Radojičić rekao je da grad sa partnerima učestvuje u rekonstrukciji, finansiranju, sufinansiranju i drugim načinima podrške i da je niz objekata saniran 2017. ili je u planu za ovu godinu.

"U gradu djeluju oko 40 osnovnih i srednjih škola, Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje i više javnih i privatnih univerziteta, Dom zdravlja s nizom ambulanti porodične medicine i više drugih zdravstvenih ustanova. Većina tih objekata je starija i treba rekonstrukciju, obnovu ili temeljnu gradnju", rekao je Radojičić.

Podsjetio je da su prošle godine putem Projekta energetske efikasnosti završeni objekti OŠ "Aleksa Šantić" i Doma zdravlja, te da su ove godine započeti radovi na objektu OŠ "Jovan Cvijić".

"Očekujemo da u potpunosti budu odobreni i započeti projekti na osnovnim školama "Vuk Stefanović Karadžić" i "Desanka Maksimović" putem sufinansiranja, a grad će iz budžeta finansirati radove na barem šest osnovnih škola i Elektrotehničkoj školi", rekao je Radojičić.

Srđan Todorović, direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS, rekao je da je putem ovog projekta u proteklom periodu urađeno ili se rade mjere energetske efikasnosti na 25 objekata u RS.

(Nezavisne)

Tagovi: