Sava došla do kritične tačke, Una u opadanju (FOTO)

Vodostaj rijeke Une u Novom Gradu je u blagom opadanju, a Sane stagnira, rečeno je u lokalnom Centru za obavještavanje.

Vodostaj Une u 12.00 časova iznosio je 501 centimetar i niži je za jedan centimetar u odnosu na šest časova, kada je bio u stagnaciji.

Vodostaj rijeke Sane iznosi 530 centimetara i u stagnaciji je od jutros u pet časova.

Načelnik opštine Miroslav Drljača kaže da je u ovoj opštini zaplavljeno desetak stambenih objekata u naseljima Vidorije, Rudice, Urije, Dobrljin i Poljavnice.

"Opštinski Štab za vanredne situacije i dalje prati situaciju, ali ohrabruju podaci da u gornjim tokovina nema rasta vodostaja rijeka Une i Sane", rekao je Drljača.

On je naveo da se smiruju vodotoci pritoka Une i Sane.

"Juče i danas dostavljen je pijesak i vreće na lokacije gdje je bilo potrebe. Pripremljeno je dovoljno materijala da se može reagovati. Osim toga, po potrebi je bila angažovana i mehanizacija", kaže Drljača.

Prema njegovim riječima, ove poplave pokazale su koliko su značajna dva projekta realizovana u prethodnom periodu, nabavka druge pumpe u prepumpnoj stanici Prekosanje i kanalizacioni sistem u naselju Mlakve.

Sana poplavi 100 stambenih objekata u Prijedoru

Rijeka Sana zaplavila je na području Prijedora oko 100 stambenih objekata u naselju Tukovi i Raškovac, Brezičani i Gomjenica i veliki dio poljoprivrednih površina u tim mjesnim zajednicama, saopšteno je iz Odsjeka civilne zaštite.

Oko 10 stambenih objekata je poplavljeno do nivoa prodora plavnih voda.

Vodostaj rijeke Sane jutros je u Prijedoru iznosio 454 centimetara i u stagnaciji je posljednja tri do četiri sata.

Iz gradskog Odsjeka civilne zaštite ističu da je usljed intenzivnog priliva vode na mjernom mjestu kod gradskog mosta došlo do deformacije mjerne letve koja nije u funkciji, pa je nivo vodostaja utvrđen na bazi drugih uporednih pokazatelja.

Plavne vode su uzrokovale presijecanje puta Prijedor-Bišćani, kao i lokalnog puta u naselju Gomjenica, dok je vodostaj rijeke Miloševice ispod kritičnog nivoa i ne ugrožava stambene objekte i komunikacije u zoni ovih vodotoka.

"U toku noći su službe zaštite i spasavanja bile u funkciji praćenja i preduzimanja potrebnih mjera zaštite, te se u naselju Raškovac na nekoliko lokaliteta vršene intervencije građevinskom mehanizacijom na saniranju privremenog nasipa", dodaje se u saopštenju.

Alarmantna situacija u Gradišci

Vodostaj rijeke Save u Gradišci dostigao je danas oko podneva visinu od 700 centimetara, pa su na snazi redovne mjere odbrane od poplava.

Foto: avaz.ba

Sava se izlila u nebranjenom području, a do vanrednih mjera preostalo je još 30 centimetara porasta vodostaja.

Velike probleme mještanima potkozarskih sela, Dragelji, Turjak i Grbavci predstavljaju bujične vode rječice Lubine, koja se izlila i zaplavila oranice i dvorišta dva domaćinstva.

Ekipe Civilne zaštite su na terenu, a sa posebnom pažnjom se očekuje porast Une i Save do kraja sedmice, kada se očekuje prelazak u režim vanrednih mjera.

U Kostajnici proglašeno vanredno stanje

U Kostajnici je noćas proglašeno vanredno stanje, jer je vodostaj rijeke Une prešao kritičnu granicu od 450 centimetara, a građani su upozoreni da materijalna dobra i stoku sklone na sigurno, rekao je Srni portparol opštine Aleksandar Pašić.

Foto: kostajnica.net

Prema njegovim riječima, vodostaj rijeke Une u Kostajnici i dalje raste i prema mjerenjima u osam časova iznosi 455 centimetara, što je za jedan centimetar više u odnosu na vodostaj u sedam časova.

"U Ulici Ranka Šipke ugroženo je 11 stambenih objekata, svi su odbranjeni u toku noći, ali su pomoćni objekti poplavljeni. Angažovali smo ljudstvo, mehanizaciju i pumpe za ispumpavanje vode, a u punjenju vreća pomagali su i volonteri", naveo je Pašić.

On je rekao da je u toku jučerašnjeg dana raspoređeno 1 500 vreća sa pijeskom oko kuća u ovom dijelu grada, a sinoć je iz Republičke uprave Civilne zaštite dopremljeno još 1 500 vreća, kojima su noćas branjeni najugroženiji stambeni objekti.

Pašić je dodao da su rječice Tavija i Bubnjarica u koritima i da se Strigova, koja je zaplavila jedan stambeni objekat u selu Mrakodol, povukla.

Magistralni put Kostajnica-Kozarska Dubica još je u funkciji, ali se saobraćaj odvija otežano. Zbog stalnog porasta vodostaja očekuje se da će ova saobraćajnica uskoro biti zatvorena.

Snabdijevanje električnom energijom i vodom je uredno, a škole i sve javne ustanove i preduzeća rade.

Novi Grad: Una i Sana stagniraju

Novi Grad

Vodostaji rijeka Une i Sane stagniraju na području Novog Grada, potvrđeno je u lokalnom Centru za obavještavanje.

Vodostaj Une jutros u sedam časova iznosio je 502 centimetra i u stagnaciji je u odnosu na mjerenje u šest časova.

Vodostaj Sane u sedam časova je 530 centimetara i u stagnaciji je jutros od pet časova.

U Centru kažu da imaju dojavu o tri zaplavljene kuće u naselju Vidorija kod Novog Grada.

Novi Grad

Zbog izlivanja rijeke Sane u prekidu je saobraćaj na lokalnom putu Blagaj- Dvorna juče od 17 časova.

Sana je poplavila put pored stočne pijace u Novom Gradu i put Urije-Šuća u ovim prigradskim naseljima.

Zbog izlivanja Sane u Blagaju već nekoliko dana u prekidu je saobraćaj na loklanim putevima Blagaj-Vitasovci i Blagaj-Radomirovac.

Direktor Osnovne škole “Sveti Sava” u Novom Gradu Marina Ovuka rekla je da od sinoć u 21 čas pripadnici Teritorijalne vatrogasne jedinice Novi Grad pumpama izbacuju podzemne vode iz dvorišta škole.

Ovuka je navela da će se danas odvijati nastava u ovoj školi.

Odsječeno naselje Kuljani

Zbog izlivanja rijeke Une za saobraćaj je zatvoren put Dvor-Hrvatska Kostajnica, a naselje Kuljani je odsječeno i moguće mu je prići samo čamcima, rekao je Srni načelnik opštine Dvor Nikola Arbutina.

Arbutina je naveo da se rijeka Una izlila na putu prema Hrvatskoj Kostajnici – u Zamlači, Strugi, Unčanima i naselju Kuljani, gdje je 15 domaćinastava odsječeno i moguće im je prići samo čamcima.

On kaže da za sada nema poplavljenih objekata, ali da se voda približila kućama u naseljima Matijevići i Kuljani.

"Hrvatske vode sinoć su dostavile pumpu za odbranu gradskog dijela. U naseljima su postavljeni zečiji nasipi, ali je ostalo pet centimetara da voda počne ulaziti u kuće", kaže Arbutina.

Prema njegovim riječima, vodostaj Une je stagnirao noćas od tri do šest časova, a zatim je porastao jedan centimetar do sedam časova.

U opštini Dvor od 8. marta na snazi su vanredne mjere zaštite od poplava.

(Srpska cafe)

Tagovi: