Podnesena krivična prijava u slučaju ''Banjalučka toplana''

Protiv predsjednika skupštine akcionara Toplana a.d., protiv Uprave preduzeća i zastupnika kapitala Grada Banja Luka podnesena je krivična prijava, potvrđeno je portalu BUKA u Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci.

Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka podnesena je gore pomenuta prijava dana 21.02.2018.godine" navodi se u odgovoru Tužilaštva portalu BUKA.

Kako se dalje navodi, "predmet se nalazi u radu, postupajući tužilac je dana 07.03.2018.godine, uputio zahtjev Policijskoj upravi Banja Luka za provjerama navoda podnesene krivične prijave".

Kako saznaje BUKA, krivična prijava podnesena je protiv Milkice Gajić, predsjednika skupštine akcionara Toplane a.d. zbog kako se navodi "sačinjavanja lažnog zapisnika skupštine akcionara održane 29.01.2018. godine, čime su zlopotrebila ovlašćenja i položaj a sve je uradila kao član organizovane kriminalne grupe".

 

Krivična prijava je također podnesena protiv Uprave predzeća (Mićo Milovanović, Simo Šević, Spomenka Travar) te zastupnika većinskog kapitala Radenka Komljenovića.

Ova prijava podnesena je zbog brojnih, kako se navodi, nepravilnosti koje su se dogodile na održanoj skupštini akcionara, ali i u vezi sa Ugovorom koji je potpisala Uprava a.d. Toplana o iznajmljivanju kapaciteta toplane, koji je, prema navodima iz prijave, štetan i mimo regularne procedure, sa čime je pričinjena materijalna šteta društvu te je kršen zakon o javnim nabavkama.

Podsjetimo,  kako su ranije skupštinski odbornici iz Kluba Sloboda, Budimir Balaban, Milenko Jaćimović i Nenad Šibarević, podnijeli dvije tužbe sudu protiv Odluka Skupštine grada, u kojima se traže poništavanje seta odluka o grijanju u Banjaluci, jer su one u suprotnosti sa brojnim zakonima, sa Ustavom RS ali i sa Evropskom konvencijom.

Prvom tužbom se traži poništenje Odluke Skupštine Grada Banjaluka br. 07-013-14/18-Odluka o Tarifnom sistemu sa Metodologijom obračuna isporučene toplotne energije od 31.1., koja je nezakonita, jer je u direktnoj suprotnosti sa Ustavom RS, i zakonima a zbog toga što se u oba stava ove odluke govori o plaćanju toplotne energije kada se ista ne isporučuje. Tužba je usmjerena i zbog načina obračuna utrošene toplotne energije ne po trošku ili nekoj od jedinica mjere, već po distributivnim troškovima i instalisanoj snazi a što je u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti potrošača.

U drugoj tužbi koja je podnesena se osporava Odluka Skupštine Grada Banjaluka br. 07-013-13/18 o opštim uslovima za proizvodnju i sporuku i korištenje energije, jer je ova odluka "u suprotnosti sa osnovnim načelima obligacionog prava koji propisuje da su obe strane u obligacionom odnosu ravnopravne te zbog toga što su obe strane u zasnivanju obligacionih odnosa i ostvarivanju prava i obaveza  iz tih odnosa dužne da "se pridržavaju načela savjesnosti i poštenja".

Nadalje tužba se odnosi i na članove Odluke koje dozvoljavaju isporučiocu toplotne energije da u svako doba noći i dana može bez bilo čijeg odobrenja da uđe u stan i poslovni prostor. I ovom drugom tužbom se traži poništenje Odluke Skupštine grada jer je ona nezakonita pošto je u suprotnosti i sa Ustavom RS i sa odredbama Zakona o stvarnim pravima, zakonom o krivičnom postupkku te u suprotnosti i sa Evropskom konvencijom, piše Buka.

U toku proteklog vikenda održan je okrugli sto na temu banjalučke Toplane, koju su inicirali predstavnici Saveza za promjene. Oni su podržali pomenute tužbe protiv seta odluka o grijanju Skupštine grada Banjaluka koje su podnesene Okružnom sudu, kao i inicijativu u vezi sa ovim odlukama podnesenu Ustavnom sudu Republike Srpske, te naveli da ne postoji pravni osnov za plaćanje računa “Eko-toplani”.

Odgovarajući na zaključke sa okruglog stola Saveza za promjene o “Eko toplani” i grijanju u Banjaluci, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić je rekao da je van pameti pozivati građane da ne plaćaju komunalne usluge, što je "pokušaj opstrukcije procesa. Građani znaju da ako ne plate račun za telefon da će im biti isključen, a ista stvar je i sa strujom, vodom i grijanjem".

Radojičić je kazao da bi Banjaluka ostala bez grijanja da nije izgrađena nova “Eko toplana” i da bi u tom slučaju nastala humanitarna katastrofa.

“Bez grijanja bi ostalo 20.000 korisnika i ovo je bio hrabar i neminovan potez”.

On kaže da je dobro što je pokrenuta inicijativa pred Ustavnim sudom u vezi sa setom odluka o grijanju Skupštine grada Banjaluka, jer taj sud i postoji da ocjenjuje ustavnost.

“Upravo smo vodeći se praksom Ustavnog suda i radili odluke o grijanju u Banjaluci. Drago da se taj postupak uradi i završi kako bi se `začepila usta` svima koji pričaju razne gluposti u vezi sa tim”, rekao je Radojičić.

Iz opozicionih stranaka stigla je promptna reakcija. Tvrde kako prvi čovjek Banjaluke vrši nezapamćen pritisak na Ustavni sud RS!

"Savez za promjene i partija Sloboda najoštrije osuđuju izjave gradonačelnika Banjaluke Igora Radojičića, u kojima se poziva na neposrednu komunikaciju sa članovima Ustavnog suda Republike Srpske, najavljujući pozitivan ishod slučajeva koji će tek biti predmet odlučivanja i u kojima je Grad Banja Luka strana u postupku." navodi se u saopštenju.

Upozoravaju da je "gradonačelnik Radojičić u izjavama svjesno manipulisao sa nekim ranijim odlukama Ustavnog suda, prikazujući ih kao navodnu sudsku praksu, iako se radi o potpuno drugačijim slučajevima, čime je takođe izvršio pritisak na Ustavni sud Republike Srpske" saopšteno je iz Saveza za promjene i kluba odbornika Sloboda.

Buka

Tagovi: