Sud presudio: Voćnjak na Laušu vlasništvo Grada Banjaluka

Zapušteni voćnjak na obodima Paprikovca, prema naselju Lauš, jedna od najatraktivnijih gradskih parcela, uskoro bi mogla zamijeniti jedna od najvećih gradskih zona za sport i rekreaciju, jer je ovih dana okončana višegodišnja pravna bitka između grada Banjaluka i Zemljoradničke zadruge ''Agropromet''.

Poslije višegodišnje pravne bitke, grad je, saznaju “Nezavisne”, odlukom banjalučkog Okružnog suda od 22. februara ove godine stekao uslove da se upiše kao vlasnik te parcele.

Od 2010. godine vodi se parnica između Zemljoradničke zadruge “Agropromet” i grada, zbog čega je ovaj prostor zapušten i obrastao korovom, iako se radi o parceli od oko 10.000 kvadratnih metara na izuzetno atraktivnom području, koje je, po važećem regulacionom planu, predviđeno za sportsko-rekreacioni centar.

Sudska saga je okončana ovih dana, pošto je Okružni sud donio pravosnažno rješenje kojim je odbijena žalba Zemljoradničke zadruge “Agropromet” i naloženo Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove da sporno zemljište upiše na grad Banjaluku.

Ovim se otvara mogućnost da grad otpočne s realizacijom ranijih planova za izgradnju sportsko-rekreacione zone, koja je planirana na toj lokaciji.

Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, izjavio je da je grad dobio presudu u vezi sa zemljištem “Agroprometa” na Laušu, te da se radi o više čestica po postojećim i važećim zakonima.

“Imovina zemljoradničkih zadruga trebalo je da bude prevedena na lokalne zajednice i u vezi s tim već dugo traje sudski spor, dugi niz godina, u različitim instancama, naprijed i nazad. Sada smo dobili pravosnažnu sudsku presudu u korist grada za dio zemljišta ‘Agroprometa’, jer ‘Agropromet’ kao zemljoradnička zadruga ima velike prostore, od Manjače do Verića, uključujući i ovaj prostor na Laušu”, rekao je Radojičić.

U daljem postupku, “Agropromet” ima mogućnost da se žali Vrhovnom sudu RS, ali, ako se to desi, dosadašnja praksa ove pravosudne instance govori da bi konačna odluka o tome mogla biti donesena najranije  za dvije godine.


Nezavisne novine

Tagovi: