Pozdrav ''Za dom spremni'' će biti legalizovan?

Komisija za suočavanje sa prošlošću Hrvatske preporučiće zabranu ustaških simbola, osim pozdrava ''Za dom spremni!'', koji će ostati u grbu HOS-a, tvrde portali, pozivajući se na izvore iz Komisije.
Istoričar Dragan Markovina ocjenjuje da bi na taj način ustašonostalgičarima okupljenim oko nekadašnjih boraca HOS-a bio dopušten nastavak ustaševanja.
Petokraka neće biti zabranjena zbog samo jednog razloga - svojevremene presude Evropskog suda koja je to izričito zabranila.
Ne samo ustavno, Hrvatska je određena kao pravna nasljednica Socijalističke Republike Hrvatske - nalazi se u granicama koje su određene ZAVNOH-om i AVNOЈ-em.
"Hrvatska je nastala nasuprot ustaškoj tvorevini, a partizanska antifašistička borba kojom je stvorena vođena je pod petokrakom. Nikakve verbalne akrobacije, pokušaji izjednačavanja socijalističkog perioda i ustaškog kolaboracionizma i simboličko oživljavanje Nezavisne Države Hrvatske ne može promijeniti ove činjenice", ističe Markovina.
On upozorava da je bilo kakvo simboličko pozivanje na tradiciju NDH neprijateljski usmjereno ka Hrvatskoj.
Portali lijeve orijentacije u Hrvatskoj navode da bi preporuka da ustaški slogan "Za dom spremni!" ostane u grbu HOS-a značila, zapravo, njegovu legalizaciju, jer će je desničari iskoristiti za masovnu upotrebu tog pozdrava.

Tagovi: