Oprez zbog poledice na vlažnim kolovozima

Na većini puteva u Republici Srpskoj saobraćaj se odvija po mokrim i klizavim kolovozima.

U višim predjelima i preko planinskih prevoja vozači su upozoreni na mjestimično ugaženi snijeg i poledicu na kolovozu. Zbog niskih jutarnjih temperatura poledica je moguća i u nižim predjelima, preko mostova, nadvožnjaka i na prilazu tunelima.

U kotlinama i duž riječnih tokova skreće se pažnja na mjestimičnu maglu. Na svim dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina upozorenje na učestale odrone zemlje i kamenja na kolovoz, te na mogućnost obrušavanja sniježnih lavina, naročito na putnom pravcu M-18 Dobro Polje-Brod na Drini.

Nove snježne padavine otežale su odvijanje saobraćaja na putnim pravcima Gornji Vakuf-Prozor, Sarajevo-Tuzla, Livno-Bosansko Grahovo-Drvar, Livno-Glamoč i Livno-Kupres.

Na putevima na području Rostova, Livna, Kupresa, Glamoča i Bosanskog Grahova duva jak vjetar koji mjestimično stvara snježne nanose.

Iz Auto-moto saveza Republike Srpske vozačima savjetuju opreznu i sporiju vožnju, uz obavezno posjedovanje zimske opreme.

Područje Balkana zahvatio je talas niskih temperatura. Očekuje se i do minus 20 stepeni Celzijusovih. Najavljen je i snažan vjetar sa udarima i do 175 kilometara na čas.

(RTRS)

Tagovi: