Za zapošljavanje više od milion KM

Za ovogodišnje subvencije za zapošljavanje iz budžeta Grada Banjaluka biće izdvojeno nešto više od milion KM, rečeno je u gradskom Odjeljenju za privredu.

Iz ovog odjeljenja su naveli da je za ovaj vid podsticaja privredi u posljednjih pet godina iz budžeta grada izdvojeno skoro 3,5 miliona KM, čime je podržano zapošljavanje 608 radnika.

"Time je grad, uz ostale olakšice i druge podsticaje zasigurno dao značajan doprinos smanjenju broja nezaposlenih", rekao je Srni načelnik ovog odjeljenja Radenko Komljenović.

Govoreći o prošlogodišnjim podsticajima u funkciji zapošljavanja, Komljenović je podsjetio da je ukupno odobreno oko 720.000 KM, kojima je predviđeno zapošljavanje 165 novih radnika u proizvodnim, zanatskim i uslužnim djelatnostima (113 novo zapošljavanje i 52 samozapošljavanje).

Od ukupnog iznosa, 456.810 KM je dobilo 37 privrednih društava i samostalnih preduzetnika za unapređenje poslovanja i poboljšanje konkurentnosti, a 263.000 KM dobila su 52 nezaposlena lica za samozapošljavanje. Kada je riječ o samozapošljavanju, Komljenović je rekao da će oni kojima je odobrena subvencija u startu dobiti 60 odsto iznosa, dok će po 20 odsto biti uplaćeno poslije šest mjeseci, odnosno godinu dana po zaključenju ugovora.

Ranije su subvencije bile namijenjene poslodavcima za zapošljavanje novih radnika uz sufinansiranje dijela troškova radnog mjesta, a od prošle godine one su usmjerene za sufinansiranje troškova nabavke osnovnih sredstava, uvođenja novih standarda i prekvalifikaciju radnika.

Tagovi: