Osnovica za rentu 678 Km po metru kvadratnom

Skupština opštine Stanari utvrdila je danas prosječnu konačnu građevinsku cijenu metra kvadratnog korisne površine stambenog i poslovnog prostora u 2017. godini na području ove lokalne zajednice od 678 KM, koja će služiti kao osnovica u tekućoj godini za izračunavanje visine rente.

Odbornici su na sjednici lokalne skupštine usvojili odluku o izradi regulacionog plana Poslovne zone “Termoelektrana” u Dragalovcima površine od 33.286 metara kvadratnih.

Usvojen je i program podsticaja poljoprivredne proizvodnje za tekuću godinu u iznosu 105.000 KM, koji se odnosi na registrovana porodična poljoprivredna gazdinstva, koja mogu ostvariti pravo na direktna plaćanja po dva osnova, sa maksimalnim iznosom 3.000 KM za pravna lica i komercijalna poljoprivredna gazdinstva i 1.500 KM za nekomercijalna poljoprivredna gazdinstva.

Načelnik opštine Stanari Dušan Panić istakao je da se usvojenim programom pooštrava podsticajna politika jer dosadašnja praksa nije dala očekivane rezultate u zapošljavanju i registraciji poljoprivrednih gazdinstava iako je protekle tri godine za tu namjenu izdvojeno više od 400.000 KM.

Odobornici SDS-a i PDP-a ocjenjuju da je neophodno da ova opština formira centar za socijalni rad i izradi socijalnu kartu da bi bilo prekinuto “neselektivno dijeljenje budžetskih sredstava”.

Odbornik PDP-a Dragomir Vidović ukazao je na potrebu uvida u socijalni status građana, kako bi se budžet rasteretio, a sredstva usmjerila u razvojne programe.

Panić je pozdravio inicativu za osnivanje lokalnog centra za socijalni rad, ali je pojasnio da to trenutno nije privatljivo zbog tehničkih uslova, nemogućnosti dodatnog zapošljavanja radnika i novčanih sredstava, te moratorijuma na iznos plata.

On je najavio da će se o inicijativi za formiranje centra konsultovati sa resornim ministarstvima.

Panić kaže da će se u međuvremenu raditi na izradi sistemskog dokumenta koji će regulisati ovu oblast i podsjetio da je za dopunska socijalna prava u tekućoj godini planirano 390.000 KM.

On je pozitivnim ocijenio danas usvojeni Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja subvencija za zapošljavanje novih radnika i samozapošljavanje u proizvodnim, zanatskim i uslužnim djelatnostima.

Panić kaže da je 2016. godine zaposleno 39 radnika, 2017. njih 58, a u tekućoj godini očekuje stotinjak.

Odbornici su danas usvojili nacrt odluke o grobljima i pogrebnoj djelatnosti za područje Stanara, koji će se u narednom periodu uputiti na javnu raspravu.

Planirana sredstva od naknada za sječu i prodaju šumskih drvnih sortimenata iznose oko 12.000 KM i biće utrošena za sanaciju lokalanih puteva.

Odbornici su dali saglasnost da se pokrene postupak dodjele koncesije za eksploataciju tehničkog građevinskog kamena–serpentinita na ležištu “Rudine” kod Stanara, po inicijativi privrednog društva “Subotić inženjering” iz Stanara.

Skupština je danas donijela odluku o osnivanju Foruma za bezbjednost građana opštine Stanari, koji ima 13 članova sa mandatom koji je vezan je za funkciju koju obavljaju.

Plan kapitalnih ulaganja opštine Stanari za period 2018-2020. godina povučen je sa dnevnog reda.

 

Tagovi: