Obilićevo, Borik i Starčevica ostaju bez biblioteke

Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske zatvara odjeljenja u Obilićevu, Boriku i na Starčevici.

Ova informacija izazvala je brojne negativne komentare, jer su građani mislili da se odjeljenja gase. Međutim, u biblioteci su pojasnili da se radi o reorganizaciji koja se očekuje u narednih 12 mjeseci.

“Dječije odjeljenje Borik vraćamo u biblioteku u Centru tako da ćemo dobiti kompletno Informativno - pozajmno odjeljenje na jednom mjestu. Dosadašnja lokacija se nije pokazala kao dobro rješenje, jer bilo je teško organizovanje posjeta, nemogućnost porodičnih članstava, problemi sa funkcionisanjem zbog fizički podijeljenog prostora i slično", rekla je direktorica NUB RS Ljilja Petrović.

Ona je dodala da, što se tiče tiče Obilićeva i Starčevice, dogovoreno je da se ova odjeljenja zatvore zbog uvođenja novog bibliotečkog servisa, a to je bibliobus, koji će opsluživati kompletnu teritoriju grada.

”Ovakav vid bibliotečkog poslovanja je mnogo efikasniji, atraktivniji i jeftiniji. Predstavlja model koji se već odavno primjenjuje u Sloveniji, Hrvatskoj, Italiji, Austriji, Njemačkoj, Engleskoj i drugim zemljama”, kaže Petrovićeva.

Ona navodi da u biblioteci smatraju da se novac koji je odlazio na održavanje ovih prostora može koristiti u nabavci knjiga, informatičke opreme, materijala za radionice i slično.

“Grad Banjaluka će nam ustupiti prostor koji bismo koristili kao depo za knjige, a i omogućio bi planirane rotacije. Smatramo da će ovo sigurno biti dobro rješenje, za naše korisnike i već imamo pozitivne reakcije. Posao koji je pred nama je vrlo zahtjevan i obiman, ali ideje koje imamo za novo Dječije odjeljenje u Centru, šareni bibliobus sa 5.000 knjiga, internet konekciju koja će se moći vidjeti svakodnevno na različitim lokacijama u Banjaluci, donijećenovu dimenziju u odnosu prema knjizi i čitanju”, naglašava Petrovićeva.

 

 

 

 

Tagovi: