Teslićanina proslavile inovacije

Jelenko Marković iz Teslića obradom drveta se bavi oko 25 godina. Šumarski tehničar nije uspio da pronađe posao u struci, ali nije ni odustajao. Talenat i znanje je spojio, napravio svoju radionicu i počeo da radi.

"U početku sam postavljao lamperiju, pravio ogradice i neke jednostavnije predmete. Posla je bilo pa sam uspio da nabavim alat koji mi je potreban za zahtjevnije načine obrade" priča Marković.
Malo po malo njegovi radovi su dobili umjetničku notu koja se najviše vidi na nameštaju koji ovaj majstor pravi.

"Moji modeli su i inovatorski. Napravio sam brojne korisne predmete. Sada već imam više od 40 patentiranih proizvoda", rekao je Marković.

Za njega se upravo na polju inovatorstva najdalje čulo. Dvije ljubavi koje je spojio donele su mu nagrade na svim značajnijim takmičenjima koja se održavaju u Evropi.

"Počeo sam prije nekoliko godina da se bavim pčelarstvom. Tada sam uvidio brojne nedostatke koje i najsavremenije košnice imaju. Jedan od njih je i to što u košnice ulaze padavine koje mogu napraviti ogromnu štetu. Iz tog razloga sam osmislio košnicu u koju padavine ne mogu da uđu, odnosno razdvojio sam poletaljku i podnjaču", rekao je Marković.

Dodaje da je njegova inovacija i prenosivo postolje za košnice koje štetočinama onemogućava ulazak.

Za postolje je Marković dobio srebrnu medalju na izložbama inovatorskih radova u Zagrebu i zlatnu na sajmu u Nirnbergu.

Pored toga, dobitnik je i medalje za visoka dostugnuća u inovacijama koju mu je uručilo rusko Ministarstvo nauke, te pehara za najlepšu ekološku i tehnološku inovaciju u Gradnjsku.

Iako ga je košnica najviše proslavila zapaženi su bili i drugi njegovi radovi. Izradio je i saonice za turističke vožnje na Jahorini, a u saradnji sa Muratom Rekanovićem napravio je neobičnu ležaljku za odmor.

Iako umjetnička stolarija gubi značaj Marković kaže da ne odustaje. Malo je onih koji cijene ovakva dela i koji su u mogućnosti da plate ovakve predmete.

"Ručno rezbarenje drveta ponekad može da traje satima. Potrebno je puno rada, umijeća i upornosti. Teže je raditi u svojoj radionici nego na poslu. Nekada znam po cijelu noć da ostanem da radim. Pored toga, treba i puno ulaganja u alat", kaže Marković.

On dodaje da su savremene tehnologije omogućile da se štošta pravi, ali je to ipak daleko od ručne rezbarije.

Brojni Teslićani su za Jelenka Markovića čuli pre svega zbog ručno razbarenih delova nameštaja.

Malo njih zna da je upravo on autor suvenira ove opštine. Dva dimnjaka su simbol Teslića, a oni su, uz banju, centralni dio Markovićevog suvenira.

Tagovi: