Pritisak migranata na granice BiH se povećava

BiH je od decembra postala dio nove rute izbjeglica iz zemalja visokog migracijskog rizika, a istočna Hercegovina postoje težište ovog problema, upozorava direktor Granične policije BiH Zoran Galić.

On navodi da je tokom cijele 2017. godine bilo evidentno povećanje broja pojedinačnih grupa ilegalnih migranata koji su pokušavali da pređu granicu BiH i na taj način se domognu zemalja EU.

“Taj trend se mijenjao. Od polovine 2017. godine težište je bilo na Bijeljini. Donijeli smo odluku o pojačanoj kontroli teretnih vozila koja dolaze iz Srbije. Do kraja godine evidentirano je 766 lica koja su državljani zemalja visokog migracionog rizika”, izjavio je Galić za “Dnevni avaz”.

Prema njegovim riječima, ilegalni migranti najviše dolaze iz Srbije na područje Zvornika i Višegrada, a iz Crne Gore u Gacko, Bileću i Trebinje.

Pritisak na granicu se povećava. Prema sistematizaciji koja je stara 10 godina, nedostaje nam 570 ljudi kako bi smo bili komforni u pokrivanju tako velikog graničnog pojasa. Stalno moramo da se `krpimo`, odnosno iz drugih jedinica raspoređujemo ljude i specijalističku opremu”, ukazuje Galić.

On navodi da je Granična policija BiH, zbog povećanja broja izbjeglica, uvela i mjeru odvraćanja od ilegalnog prelaska granice, pa je tako samo u decembru prošle godine 120 lica odvraćeno od ilegalnog prelaska granice.

Galić ističe da je u januaru i februaru u BiH ilegalno ušlo 458 lica, među kojima je bilo državljana Avganistana, Sirije, maroka, Alžira, Turske i sa područja Kosova.

“Riječ je, uglavnom, o muškarcima između 18 i 35 godina koji putuju u grupama i organizovani su. Migranti koriste pametne telefone, granicu ilegalno prelaze najčešće u blizini prelaza. Organizovani su. Dojavljuju jedni drugima rute”, naveo je Galić.

Kada je riječ o krijumčarenju, prema njegovim riječima, bilo je slučajeva trgovine ljudima iz Turske.

“Oni organizovano, legalno, ulaze u BiH, koriste bezvizni režim sa BiH, a onda ilegalno pokušavaju da uđu u EU”, pojasnio je Galić.

Tagovi: