Nova nada za neplodne parove

Naučnici su u laboratoriji razvili ljudsko jajašce do pune zrelosti, što bi mogla biti prekretnica u postupcima vještačke oplodnje.

Naučnici iz Njujorka i Edinburga su razvili novu metodu razvoja jajašaca od rane faze do potpune zrelosti, objavljeno je u časopisu “Molecular Human Reproduction”. Jajašca su razvijena do faze kada mogu da se oplode.

Postupak je takav da se iz žene izvadi mali dio tkiva jajnika te se onda iz njega vade nezrela jajašca, koja se stavljaju u posebnu membranu s proteinima koji potiču rast. Uspjeli su uzgojiti 9 jajašaca spremnih za oplodnju, a to je samo 10 odsto od jajašaca koja su pokušali uzgojiti pa se govori da tehnika nije efikasna, ali daje nadu.

Stručnjaci koji nisu učestvovali u istraživanju pozdravili su rezultate kao obećavajuće, ali upozoravaju da bi mogle da proteknu godine dok se oni ne pretvore u sigurnu i dokazanu terapiju.

"Rad s tkivom miševa bio je nevjerojatno lagan. Sastav ljudskog tkiva je prilično različit. To je dijelom zbog toga što oko jajašca postoji mnogo stanica koje ga potpomažu zbog čega je dosta teže doći do jajašca i raditi s njim", rekla je Evelin Telfer, voditeljica tima koji je uspio uzgojiti ljudsko jajašce u laboratoriju.

Tehnika bi posebno mogla da bude korisna za žene koje, na primjer, prolaze kroz hemoterapiju, koja negativno utiče na plodnost.

To bi im omogućilo da se, prije početka hemoterapije, jajašca u ranoj fazi razvoja zamrznu i zatim kasnije u laboratoriji uzgoje do pune zrelosti.

Dostignuće tima iz Edinburga mogla bi označiti prekretnicu u postupcima vještačke oplodnje.

Oslobođenje

Tagovi: