Svjetski virtouz na harmonici Petar Marić svirao u banjalučkom Banskom dvoru

Solistički koncert virtuoza na harmonici Petra Marića održan je večeras u prepunoj Koncertnoj dvorani Banskog dvora.

Petar Marić je rođen 1990. godine u Beogradu. Već u petoj godini života dolazi u bliski susret sa harmonikom, a prve korake svog dosadašnjeg muzičkog obrazovanja stekao je u čuvenoj beogradskoj Muzičkoj školi „Dr. Vojislav Vučković“ u klasi profesora Aleksandra Nikolića sa kojim i danas vrlo često dijeli koncertni podijum širom svijeta.

Nakon završetka srednje muzičke škole i stečenog osnovnog muzičkog znanja odlazi u Pariz, gdje nastavlja svoje stručno usavršavanje u oblasti variete muzike sarađujući sa profesorom Frederikom Desampom i profesorom Frankom Anđelisom, dvojiciom trenutno najpoznatijih i najuticajnijih profesora u svijetu harmonike. Svoje postdiplomske studije završio je u Bratislavi kod eminentnog profesora Tibora Racz-a.

Marić je pobjednik svih najvećih internacionalnih takmičenja za harmonikaše među kojima se posebno izdvajaju „CIA Coupe Mondiale“ u Norveškoj, gdje je osvojio titulu svjetskog šampiona u kategoriji juniora u oblasti klasične muzike; „CMA Trophee Mondiale“ u Portugalu odakle je donio titulu svjetskog šampiona u kategoriji seniora u oblast klasične muzike; „A Coupe Mondiale“ u Hrvatskoj gdje je dobio titulu dvostrukog svjetskog šampiona u kategoriji seniora u oblastima klasične i variete muzike i „CIA Coupe Mondiale“ u Italiji odakle je donio titulu svjetskog šampiona u kategoriji elktronske muzike.

Petar Marić je pobjedom u kategoriji elektronske muzike izvođene na harmonici postao prvi u istoriji takmičenja Svjetskog kupa dugoj 65 godina kome je pošlo za rukom da na tom takmičenju ostvari čak četiri pobjede, a samim tim i potvrdi šampionsku poziciju i apsolutnu dominacuju na svjetskoj sceni u svim vrstama muzike.

Dobitnik je velikih društvenih priznanja iz oblasti kulture kao što je priznanje Beogradski anđeo koje dodjeljuje Sekretarijat za kulturu grada Beograda, Plaketa Opštine Stari grad za doprinos u oblasti muzike, Povelja prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića, dodjeljena mu je titula ambasadora kulture Republike Srbije, nosioca projekta “Beograd 2020.” i mnogih drugih.

Pored klasične muzike originalno pisane za harmoniku ili transkripcija kompozicija pisanih za druge instrumente, Petar u svom repertoaru njeguje i veliki broj virtuoznih kompozicija variete žanra u kojima je zastupljena muzika iz različitih zemalja i različitih stilova čime ovaj vrhunski mladi umjetnik na najbolji način publici predstavlja sve čari i mogućnosti harmonike kao instrumenta. Pored klasične i variete muzike mladi umjetnik u svom opsežnom repertoaru ima nešto sasvim novo i originalno, riječ je o elektronskoj harmonici i elektronskom zvuku koji oslikava instrument u jednoj novoj perspektivi koja će u budućnosti biti sve više zastupljena.

Ljubav prema harmonici, vanserijski talenat, muzikalnost i scenska dominacija kojom se Marić odlikuje, omogućava mu da se njegovo muziciranje čuje i pamti na najrazličitijim svjetskim meridijanima kao sto su: Finska, Norveška, Kanada, Njemačka, Južna Koreja, Italija, Malta, Austrija, Francuska, Grčka, Holandija, Velika Britanija, Česka, Poljska, Kina, Australija, Novi Zeland, Portugal, Španija, Slovačka.

Tagovi: