Frilensing - prilika za mlade u Banjaluci

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Zoran Talić rekao je da su stvaranje zone frilensinga i mogućnosti onlajn zarade u Banjaluci prilika da mladi nađu zaposlenje u oblasti informacionih tehnologija (IT) i ostanu na ovim prostorima.

Nakon sastanka sa predstavnicima dva kovorking prostora (prostor za zajednički rad) "Smart ofis" i "Kulab", direktorom banjalučkog Inovacionog centra Dragom Gverićem i predsjednikom Savjeta omladinskih organizacija Banjaluka Davorom Strikom, Talić je naveo da je IT industrija veliki potencijal za pronalaženje posla u oblasti preduzetništva. 

"Za to je potrebna saradnja grada, Inovacionog centra Banjaluka, Savjeta omladinskih organizacija Banjaluke i rukovodilaca kovorking prostora, te smo danas razgovarali o konkretnim koracima, kako bi se ove oblasti povezale i zajedno nastupale pred mećunarodnim organizacijama u potraživanju određenih grant sredstava", izjavio je Talić novinarima. 

On je naveo da je, pri tome, vežna edukacija mladih, odnosno njihovo osposobljavanje za poslove 21. vijeka, te naglasio da je IT sektor prilika i za sve one koji imaju određeno obrazovanje, ali nisu uspjeli naći posao u struci, da se doškoluju i riješe problem nezaposlenosti. 

Predsjednik Savjeta omladinskih organizacija Banjaluke Davor Strika rekao je da je nezaposlenost jedan od najvećih problema mladih, te da je potrebno konkretnim akcijama i mjerama doprinijeti da se on bar djelimično riješi. 

"Jedan od načina je i saradnja sa IT sektorom, kako bi se obrazovali novi kadrovi stručnjaka u ovoj oblasti, te je potrebno naći način da se privuku strane investicije putem projekata i omogućiti mladim ljudima da se edukuju", naveo je Strika. 

Prema njegovim riječima, mladi su pokazali dovoljno interesovanja za oblast IT sektora, ali nemaju dovoljno znanja za određene programske jezike. 

"Mi im nudimo edukaciju u saradnji sa drugim organizacijama, za šta je potrebno pisati projekte i privući investicije", kaže Strika. 

Predstavnik kovorking prostora "Kulab" Srđan Sukara rekao je da se u ovim prostorima sve više razvijaju onlajn poslovi, te izrazio zadovoljstvo što je Grad Banjaluka to prepoznao i pružio podršku radu zajednicama IT stručnjaka. 

"Imamo ideju da stvorimo ekosistem, koji će, osim IT stručnjaka, proizvoditi mlade firme i startap kompanije, koje će moći na razne načine doprinijeti zajednici edukacijom ljudi i stvaranjem boljih prilika i životnih uslova", rekao je Sukara. 

Talić je prije sastanka posjetio dva banjalučka kovorking prostora "Smart ofis" i "Kulab". 

Tagovi: