Istražioci MUP RS ''češljaju'' Fond zdravstvenog osiguranja

MUP Republike Srpske detaljno provjerava tendersku dokumentaciju kako bi utvrdili da li je prekršen zakon u višemilionskom međunarodnom tenderu Fonda zdravstvenog osiguranja oko nabavke Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema RS (IZIS).

Provjera je pokrenuta nakon anonimne prijave koja je dostavljena MUP RS, a ukoliko se utvrde nepravilnosti biće pokrenuta i zvanična istraga oko višemilionskog posla Fonda vezanog za uvođenje elektronskih zdravstvenih knjižica u RS.

Ovu informaciju kratko su potvrdili u MUP RS.

"Uprava kriminalističke policije zaprimila je anonimnu prijavu o navodnim nepravilnostima prilikom sprovođenja postupka javne nabavke, odnosno međunarodnog tendera za nabavku Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema Republike Srpske (IZIS). S tim u vezi, Uprava kriminalističke policije preduzela je mjere i radnje na utvrđivanju svih relevantnih činjenica i okolnosti", naveli su iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS bili su nešto detaljniji, ali su svojim odgovorom takođe potvrdili da su nešto “kuva” oko milionskog tendera.

"Uprava kriminalističke policije MUP RS zatražila je od Fonda zdravstvenog osiguranja RS informaciju u vezi sa procedurom javne nabavke uvođenja Integisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS), kao i da im se dostavi tenderska dokumentacija u vezi sa ovim postupkom", odgovorili su juče iz FZO RS.

Objašnjavaju da nadležne službe Fonda trenutno pripremaju dokumentaciju koja će u narednom periodu biti dostavljena Ministarstvu unutrašnjih poslova RS.

U Fondu su naveli da inspektori MUP nisu izuzimali dokumentaciju, niti saslušavali radnike Fonda, već je u cilju službene provjere koju MUP vrši, zatražena dokumentacija.

"Fond zdravstvenog osiguranja RS podržava rad MUP RS i stojimo im na raspolaganju za sve što im je potrebno u vezi sa postupkom uvođenja IZIS. U interesu Fonda je da se ovaj projekat koji je od izuzetnog značaja za Republiku Srpsku, sprovede u potpunosti u skladu sa zakonom i transparentno ", zaključeno je u odgovoru Fonda.

Ujedno objašnjavaju da će IZIS značajno smanjiti troškove u zdravstvu, poboljšati zdravstvenu kontrolu pacijenata, kao i kontrolu troškova, te doprinijeti djelotvornijem sistemu zdravstvene zaštite u cjelini.

Ugroženi lični podaci

Prema nezvaničnim informacijama jedna od firmi koja bi trebala biti uključena u IZIS ima sjedište u Hrvatskoj, odnosno Zagrebu, a na njenom serveru bi navodno bili smješteni svi lični podaci korisnika zdravstvenog osiguranja, pa se postavlja pitanje o mogućim zloupotrebama tih podataka.

Međutim, iz FZO RS uvjeravaju da će server sa podacima biti smješten u Fondu, a o zaštiti podataka će se kako kažu, strogo voditi računa.

(Euro Blic)

Tagovi: