Novootkriveni dio Berlinskog zida dobiće zaštićeni status

Nedavno otkriveni dio Berlinskog zida dobiće status zaštićenog dobra, saopštile su danas berlinske vlasti.

To je objavljeno 28 godina, dva mjeseca i 26 dana poslije njegovog rušenja, koliko je tačno prethodno zid dijelio Istočni i Zapadni Berlin.

Istoričar amater prošlog mjeseca je objavio da je pronašao 80 metara zida i prijavio to vlastima zabrinut za stanje ostataka, prenio je Asošiejted pres.

Rušenje Berlinskog zida je počelo 9. novembra 1989. pošto su istočnonjemačke vlasti prethodno saopštile da će biti dozvoljeno putovanje državljana komunističke države u Zapadnu Njemačku.

U međuvremenu je skoro cijeli zid srušen, ali se ponegdje u Berlinu još mogu vidjeti ostaci koji služe kao podsjećanje na istoriju grada, ali i kao turističke lokacije.

Izgradnja je počela 1961. godine u nastojanju Istočne Njemačke da spriječi prelazak građana u zapadni dio grada, a vremenom se zid ojačavao i modernizovao, s obrazloženjm vlasti da spriječe ulazak "fašista" sa zapada.

Nedavno otkriveni dio zida nalazi se u sjeveroistočnom dijelu Berlina i potiče iz ranih vremena izgradnje zida, kada su vlasti iskoristile zidove kuća porušenih u bombardovanjima tokom Drugog svjetskog rata.

Tagovi: