Dragulj Ozren, mjesto za avanturiste i ljubitelje seoskog turizma (FOTO)

Da li znate da na Ozrenu kod Doboja možete planinariti, voziti bicikl šumskim stazama, iznajmiti paraglajder, jesiti odličnu domaću pastrmku, med ili sir; prespavati u seoskom domaćinstvu, doživiti čari planine i uživati u blagodetima vazdušne banje u Brezicima?

Razvoj seoskog turizma, promocija ponude i prirodnih ljepota planine Ozren, zadatak je koji su pred sebe stavili članovi Udruženja građana „Proplanci“.

Stara narodna izreka kaže ’’hvali selo, al’ živi u gradu’’, i dok mnogi i žive po tom principu, grupa od šezdesetak Ozrenaca, entuzijasta, odlučna je da na selo privuče novac, turiste, ali i da tu zadrži mlade ljude.

„Udruženje laganim ali sigurnim koracima radi na uređenju i unapređenju turističke ponude Ozrena. Izgradili smo vidikovac Ostravica koji se nalazi na nadmorskoj visini od 918 metara i sa kojeg optička vidljivost seže sve do Karpata u Slovačkoj. Napravili smo ljetnikovac Beljevnice, u saradnji sa Turističkom roganizacijom Doboj, te označili biciklističke i pješačke staze, te radimo na promociji naših turističkih potencijala“, rekao je zamjenik predsjednika „Proplanaka“ Ilija Jović.

Udruženje je kroz projekte novčano pomoglo otvaranje nekoliko seoskih domaćinstava, koja turistima nude potpun domaći ugođaj. Takvih na Ozrenu sada ima pet, a neki od njih su po iskustva i tajne dobrih seoskih domaćina išli u Srbiju.

„Svi naši domaćini imaju smještaj za desetak osoba i nude odličnu domaću hranu – uštipke, kajmak, pečenje, domaću rakiju, čajeve od trava sakupljanih na Ozrenu i slično“, rekao je Jović.

Kaže da im je sljedeći zadatak organizovanje manifestacije kojom će promovisati biciklizam, planinarenje i paraglajding, a koja bi trebalo da bude održana na ljeto. Pripremaju i projekat uređenja kupališta „Savići“ u Paklenici Donjoj, kao i projekat za izgradnju ski staze sa mini žičarom u neposrednoj blizini Male Ostravice.

„Naš cilj je i da radimo na izgradnji infrastrukture na selu, turističkih i ugostiteljskih kapaciteta i objekata da gostima možemo ponuditi što više sadržaja. Nastojimo da pomognemo i razvoju poljoprivredne proizvodnje, privrede, kao i da očuvamo tradiciju i narodne običaje na našem dragulju, planini Ozren“, istakao je Jović.

Pećina Megara

Na planini Ozren, na nadmorskoj visini od 400 metara, nalazi se pećina Megara, u ambijentu netaknute prirode i spleta rječica i potoka koji se u neposrednoj blizini pećinskog ulaza ujedinjuju u Rakovački potok. Jedna od pritoka Rakovačkog potoka teče i kroz ovaj speleološki objekat, još nedovoljno istražen, ali veoma atraktivan za one koji žele da osjete čari i tišinu unutrašnjosti stijena.

Sam prilaz pećini i prolaz kroz pećinski tjesnac iziskuje određen napor tako da će ljubiteljima adrenalinskih avantura posjeta Megari svakako biti interesantna.Megara je stanište i slijepog miša. Ako se odlučite da je posjetite, nemojte zaboraviti ponijeti fotoaparat jer ćete sigurno napraviti veoma atraktivne fotografije.

Brezici

Brezici su vazdušna banja sa umjereno-kontinentalnom klimom na 640 metara nadmorske visine, gdje raste više od 15 vrsta ljekovitih trava i endemičnog drveća.

Klimatski kvalitet brezičkog platoa posebno dolazi do izražaja kod bronhijalnih oboljenja - astme, kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa. Medicinski je dokazano da bolesnicima koji boluju od navedenih oboljenja izrazito prija boravak na brezičkom platou, naročito u periodu od mjeseca juna do oktobra.

Na brezičkom platou postoje i smještajni kapaciteti za boravak turista. U prvom redu to je pansion „Živković“ sa eko-školom i školom pčelarstva, kao i nekoliko vikendica za iznajmljivanje.

Željka Javorac

Tagovi: