Poreski broj blokirao rad Rukometnog saveza BiH

Rukometni klubovi iz prvenstva Bosne i Hercegovine još zvanično ne znaju da li će i kad plaćati kotizaciju za takmičenje u sezoni 2017/18.godine.

Nikakva zvanična obavijest nije došla, što su potvrdili čelnici ekipa iz RS. Klubovi za sad plaćaju samo licence i kazne, te takse i to na račun starog saveza pa se postavlja pitanje regularnosti takmičenja ali i postoji.

"U dosadašnjem dijelu sezone mi smo samo platili licence za igrače, kazne i takse i to na račun starog saveza. Što se tiče kotizacija mi smo trebali da dobijemo fakturu na koju bi platili a kako to nije došlo onda nemamo račun na koji to plaćamo", istakao je sekretar Dervente Brano Đuraš.

U dobojskoj Slogi ističu da su nudili formiranje Udruženja premijerligaša što je odbijeno , iako bi riješilo barem dio problema i plaćanja komesara lige.

"Federalne kolege nisu prihvatile taj prijedlog koji bi olakšao barem taj dio funkcionisanja jer bi se novac mogao prebaciti na račun Udruženja. Ovako komesar Zdenko Alpeza radi besplatno, klubovi još nisu platili kotizaciju i sve je neizvjesno oko same lige. Niko nije optimista oko pitanja dobijanja poreskog broja i ne zna se kad će i da li će se uopšte dobiti a onda se postavlja pitanje regularnosti svega. Ovaj savez praktično ne radi jer čim nemaš račun, fakture onda je sve jasno", istakao je Vojislav Rađa iz Sloge.

Ni 6 mjeseci nakon formiranja novog Upravnog odbora stvari se u rukometnom sportu BiH nisu pomjerile sa mrtve tačke. Osim registracije, savez je i dalje u blokadi jer nema poreski broj a prebacivanja odgovornosti sa Poreske uprave Federacije BiH i Ministarstva pravde BiH se nastavljaju .

Tri sjednice upravnog odbora osim imenovanja sekretara dva puta nisu donijele napredak.

Čelnici rukometnog saveza ističu da su nemoćni da bilo šta promijene i ističu da je vremena sve manje te da je ako se nešto ne promijeni moguće čak i gašenje ove asocijacije.

"Mi smo uputili žalbu Poreskoj upravi Federacije BiH jer smo u suštini novi pravni subjekat. Oni su našu prvu žalbu uprkos odluci Ministarstva pravde odbili pa smo mi uputili drugu. I tako vrijeme prolazi a mi još ne znamo na čemu smo i već gotovo mjesec dana čekamo na odluku. Nalazimo se u pat poziciji i ako se ovako nastavi savez će biti pred gašenjem, jer ne možemo da poslujemo. Nekako smo sa kantonalnim savezom Tuzla uspjeli da organizujemo ove mečeve kvalifikacija ali dalje ne ide", poručio je Amir Zahirović, predsjednik saveza.

Jasno je da dobijanje novog poreskog broja koče stari poverioci koji se plaše da bi tim rješenjem oni ostali bez svojih potraživanja koji su velika. Savez je nudio opciju da prizna stare dugove ali to nije bilo pomoguće uraditi na zakonski način pa je to Poreska uprava odbila.

Samo od klubova na godišnjem nivou za kotizaciju treba da dobije oko 100.000 maraka, a tu su i novac za reprezentaciju koji je odvojilo Ministartvo civilnih poslova, Federalno ministarstvo kuture i sporta , dok je Elektroprivreda platila 50 od planiranih 110.000 maraka, a tu sui novac za reprezentaciju oko 400.000 od Ministarstva te javnih preduzeća koji sponzorišu nacionalnu selekciju.

Branković: Potrebne promene na svim nivoima

Direktor Borca Vladimir Branković ističe da je njegov klub dosad sve plaćao.

"Sigurno da će ako dobiju poreski broj, u savezu tražiti uplatu kotizacije kako bi se rezultati verifikovali. Sve ovo dovodi u pitanje regularnost lige. Rukometu su potrebne promjene i to na svim nivoima od gradskog, regionalnog entitetskog pa do državnog je ovako više ne ide", istakao je Branković.

(Euro Blic)

Tagovi: