Premija za tov svinja 40 KM

Na sastanku Predstavnika Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Predstavnika Saveza početkom 2017. godine dogovoreno je da premija za tov svinja u 2017. godini bude 40 KM po utovljenom grlu, a za držanje krmača 100 KM po grlu, saopšteno je iz Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS.

Kako je navedeno, prilikom dogovora Predstavnici Saveza su se odrekli podsticaja za kapitalna ulaganja da bi se održala tekuća proizvodnja svinja i junadi.

“Ako se uzme u obzir da su podsticaji u Federaciji BiH i Brčko Distriktu daleko veći i to 60 KM i 150 KM onda nije teško zaključiti da je sa ovim što smo mi dobili (30 KM i 70 KM) nemoguće biti konkurentan u proizvodnji svinjskog mesa. Svima je poznato da i mi i proizvođači iz ostatka BiH proizvodimo na istom carinskom području gdje je spoljno trgovinska politika jednaka. Još jedan dokaz da je smanjen interes za tov svinja u Republici Srpskoj je i to da prasad za tov iz Evropske Unije nije uvezao nijedan subjekt iz Republike Srpske, te sva prasad koja su uvezena po carinskim olakšicama u Bosnu i Hercegovinu otišla su mimo Republike Srpske. I po tom osnovu Republika Srpska je indirektno na šteti, a olakšice idu proizvođačima iz Distirkta Brčko i Federacije BiH”, navodi se u saopštenju.

Iz Udruženja zahtijevaju da se ispoštuje dogovor za 2017. godinu, a za 2018. godinu tražimo premiju za tov svinja 60 KM po utovljenom grlu i za držanje krmača 150 KM po grlu kako bi bili konkuretni proizvođačima iz Distrikta Brčko i Federacije BiH.

Svinjsko meso je vrlo bitan faktor u prehrambenoj sigurnosti Republike Srpske, te smatramo da mu treba dati veliki značaj, a samim tim i podršku. Proizvodnja tovnih svinja koje su legalno prodane u Republici Srpskoj je na nivou 50% proizvodnje jedne farme svinja na opštini Gradiška iz 1989. godine, pa i to je razlog da zaključimo da nam je proizvodnja uništena, a uništena je zbog malih podsticaja i lošeg vođenja vanjsko trgovinske politike Bosne i Hercegovine, kao što je poznato zadnjih deset godina nije uvedena nijedna zaštitna mjera na poljoprivredne proizvode”, stoji u saopštenju.

Tagovi: