Radnici ''UNIS Derventa'' najavili štrajk

Radnici ’'Unisa’’- fabrika cijevi Derventa, najavili su da će danas stupiti u generalni štrajk, međutim,  jutros se nisu oglasili, niti su članovi Štrajkačkog odbora bili dostupni na pozive.

Direktor preduzeća Dušan Živković jutros je kratko rekao da radnici vijećaju hoće li obustaviti radi.

U saopštenju koje je Štrajkački odbor juče dao za javnost, podsjećaju da je „ UNIS“-u odobren plan restrukturiranja iako su dugovi fabrike više od 20-25 puta veći od vrijednosti imovine fabrike.

Planom se fabrika obavezala da ce isplatiti dugove svim povjerenicima u koje ulaze i radnici fabrike za neisplaćene plate, takođe se obavezala da će redovno da izmiruje svoje obaveze prema radnicima i ostalima, kao i da će imati redovnu proizvodnju u punom kapacitetu.

Obećanje je ostalo mrtvo slovo na papiru, proizvodnja je neznatna i bez kontinuiteta, povremena i sa malim brojem radnika, dok su ostali proizvodni radnici na čekanju - bilo je 520 radnika a sada fabrika broji oko 180 radnika“, navedeno je u saopštenju.

Ističu da se plate radnicima ne isplaćuju redovno, tako da je 19.01.2018. i to nakon štrajka upozorenja, isplaćena plata za oktobar 2017. , opet bez doprinosa, dok doprinosi nisu uplaćeni za jul, avgust septembar, oktobar i novembar.

„Prema planu restrukturiranja radnicima i ostalim povjeriocima koji nisu glasali za plan trebalo je da počnu isplate duga utvrđene planom restrukturiranja . Međutim, radnici nemogu ovjeriti ni zdravstvenu knjižicu, pa samim tim im je oduzeto pravo na liječenje“, saopštili su iz Štrajkačkog odbora.

Pošto je "UNIS" već 4,5 godine ( od novembra 2013.) u ovakvoj situaciji, radnici su odlučili da više ne vjeruju u obećanja, već žele konkretno rješenje ove dugogodišnje agonije.

„Radnici se obraćaju svim relevantnim institucijama od Inspektorata, Privrednog suda, Poreske uprave do Vlade Repiblike Srpske i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, da se uključe u rješavanje ovog problema koji je od životnog interesa za zaposlene radnike "UNIS"-a, građane Republike Srpske“, napisano je u saopštenju.

Tagovi: