Za boračke kategorije Grad izdvaja dva miliona KM

U budžetu grada Banjaluka u ovoj godini planirana su dva miliona KM za pomoć borcima, porodicama poginulih boraca i ratnim vojnim invalidima.

Načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Dragomir Keserović rekao je da će najviše novca, 775.000 KM, biti izdvojeno za rješavanje stambenog pitanja korisnika boračko-invalidske zaštite.

"Još pola miliona KM namijenjeno je za sufinansiranje troškova liječenja, sahrana i nabavke udžbenika djeci poginulih boraca", naveo je Keserović.

On je dodao da je u ovogodišnjem budžetu planirano 150.000 KM za pribavljanje idejnog rješenja, izvedbeno-tehničke dokumentacije i otpočinjanje izgradnje centralnog spomen-obilježja poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata sa područja grada Banjaluka.

"Za održavanje spomenika i spomen-obilježja od značaja za grad predvidjeli smo 70.000 KM, a 37.000 KM za sufinansiranje izgradnje novih", naveo je Keserović.

Keserović je podsjetio da je u prošloj godini za rješavanje stambenog pitanja boračkih kategorija dodijeljeno ukupno 500.000 KM, od čega 485.000 KM bespovratnih novčanih sredstva za rješavanje stambenog pitanja 54 porodice poginulih boraca, a 16.000 KM u vidu subvencije izdavanja građevinskih dozvola za pet korisnika boračko-invalidske zaštite.

On je rekao i da su u prošloj godini pozitivno riješena 1.954 zahtjeva u skladu sa odredbama pravilnika o dodjeli jednokratne novčane pomoći iz budžeta grada korisnicima prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite i zaštite civilnih žrtava rata i propisima koji regulišu budžetsku potrošnju, racionalnim doznačavanjem sredstava.

Prema njegovim riječima, najveći dio zahtjeva odnosio se na sufinasiranje troškova liječenja, za šta je dodijeljeno ukupno 373.000 KM, dok su se ostali odnosili za sufinansiranje troškova sahrane i nabavke udžbenika.

"I ove godine nastojaćemo da što racionalnije utrošimo planirana sredstva i pomognemo borcima, porodicama poginulih boraca i ratnim vojnim invalidima, kao i udruženjima koja okupljaju ovu kategoriju stanovništva", kaže Keserović.

Tagovi: