Zdravstveni turizam ima potencijal u Srpskoj

Banje, dijagnostički centri, stomatološke i oftalmološke ordinacije i druge zdravstvene ustanove u RS imaju potencijala da privuku hiljade turista iz inostranstva.

U to su ubeđeni u Ministarstvu trgovine i turizma RS, pa je krajem prošle godine pokrenuta inicijativa za osnivanje klastera zdravstvnog i medicinskog turizma Srpske.

Kako navodi Aleksandar Đurić, savetnik u ovom ministarstvu, osnivačka skupština klastera biće održana krajem januara.

- Cilj nam je da kroz interesno organizovanje promovišemo našu ponudu na specijalizovanim sajmovima, te da damo mogućnost pružaocima zdravstvenih usluga da udruženi apliciraju za projekte – kaže Đurić.

Tvrdi da će na taj način Republika Srpska biti prepoznata u Evropi kao destinacija medicinskog turizma, te da je veliki broj zdravstvenih ustanova iz cele RS zainteresovan za ovakav oblik udruživanja.

U banjalučkom Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović", ne čekajući osnivanje klastera, već su krenuli u ofanzivu. Nedavno su u Slatini kod Laktaša otvorili novi smeštajni kompleks sa terapijskim centrom, u čiju su izgradnju i opremanje uložili 25.778.000 KM.

Koliki se značaj u RS pridaje razvoju tržišno orjentisnog zdravstva, pokazuje i činjenica da se na svečanosti povodom otvaranja novog objekta “Zotovića” okupilo kompletno političko rukovostvo Srpske, na čelu sa predsednikom RS Miloradom Dodikom.

Direktor Zavoda Goran Talić rekao je da zaposleni u ovom centru angažovano i snažno prate viziju da „Zotović“ bude lider na stručnom, naučnom i edukativnom planu, a da je novi kompleks u funkciji razvoja zdravstvenog turizma.

- Ukoliko se nekome uradi operacija kuka, kolena ili ramena, pacijent će i nastavak lečenja, odnosno rehabilitaciju, dobiti ovde. Cilj nam je

da nakon lečenja, umesto na štakama, iz ove ustanove pacijent izađe na nogama – poručio je Talić.

Najsavremenija medicinska i ITK oprema, te 80 dvokrevetnih soba i 16 luksuznih apartamna, uz prateće sadržaje, poput bazena, velnes centra, kongresne sale i kafe-poslastičarnice, omogućiće Zavodu „Zotović“ da, kako je naveo direktor, razvojem zdravstvenog turizma rastereti Fond zdravstvenog osiguranja RS, jer će novac zarađivati na tržištu.

Za svoje mesto na tržištu bore se i banje u RS, u koje, na oporavak i rehabilitaciju dolazi sve više inostranih turista, prvenstveno iz Hrvatske i Slovenije. Lekovita voda, kvalitetna medicinska i ugostiteljska usluga i cene, koje su znatno niže nego u susednim zemljama, dobitna su kombinacija, tvrde menadžeri banja.

Zdravstveno turistički centar Banja Vrućica kod Teslića već je godinama lider banjskog i kongresnog turizma u Srpskoj.

Direktor ovog centra, Aleksandar Radošević, pozdravio je inicijativu za osnivanje klastera.

- Nismo još dobili zvaničan poziv da pristupimo klasteru, ali smo spremni da damo svoj doprinos da se RS brendira kao destinacija kvalitetnog zdravstvenog turizma. Ako radimo kako treba i u zajedničkom interesu, posla će biti za sve nas, i za velike centre i za uslovno rečeno male pružaoce usluga – poručio je Radošević.

Uz Banju Vrućicu, za tržišnu utakmicu spremni su, tvrde, i u banjama "Terme" i "Slatina" kod Laktaša, "Kulaši" kod Prnjavora, "Dvorovi" kod Bijeljine i te u višegradskoj banji. Mirjana Čomić, direktorka banje “Terme” Laktaši, primarnu korist od Klastera zdravstvenog turizma RS očekuje kroz formiranje zajedničke platforme za marketing, u cilju prodora na inostrana tržišta.

- Razgovarali smo i o kreiranju zajedničkih turističkih proizvoda kroz koje bi više banja moglo ponuditi svoje usluge, nešto kao “tura” kroz banje u RS u kombinaciji sa ostalim zanimljivostima. Bitna je, naravno, i razmjena iskustva – kaže Čomićeva.

Osnivanje klastera zdravstvenog turizma u RS priprema se uz podršku Klastera medicinskog i zdravstvenog turizma u Srbiji, od kojeg su, kako navode u Ministarstvu trgovine i turizma RS, preuzeti osnivački akti, ali i pozitivna iskustv a.

Predsednik srbijanskog klastera Miodrag Miljković, ranije je izjavio da ova grana turizma ni u Srbiji još nije dovoljno razvijena, ali da Srbija pokušava da sledi primer Turske, koja je trenutno najkonkurentnija u oblasti medicinskog turizma u ovom delu sveta.

Stomatolozi na dobrom glasu

Već nekoliko godina stomatolozi iz RS su na dobrom glasu, zbog kvalitetnih usluga po pristupačnim cenama, koje privlače pacijente iz Slovenije, Hrvatske i zapadnoevropskih zemalja.

Prema podacima Udruženja stomatologa RS, u Srpskoj ima više od 1.000 stomatologa i stomatoloških ambulanti, a samo u Banjaluci ih je oko 150.

Neke od ordinacija su proširile usluge, pa pacijentima iz inostranstva, uz kvalitetnu popravku zuba, nude i smeštaj u apartmanima.

Prema svedočenju pacijenata, stomatološke usluge u RS su i do deset puta jeftinije nego u pojedinim zemljama Evropske unije.

PIŠE: Milkica Milojević, EuroBlic

Tagovi: