Roditelji šokirani presudom: ''Naša Jaca je ubijena, ugušili su je u bazenu..''

Bosanskohercegovačka javnost još ne prestaje komentarisati presudu za utapanje Jasmine Tarabar (31) na zeničkim bazenima kojom su svi optuženi oslobođeni odgovornosti. Većina ju je nazvala sramotnom.  

Ipak, najveći šok doživjeli su Jasminini roditelji Sonja i Salim Tarabar, koji ne mogu vjerovati da, pored toliko dokaza koji ukazuju na odgovornost mnogih osoba, niko nije kriv za gubitak njihove jedine ćerke.

Dva vještačenja 

- Potpuno smo izgubili vjeru u sve instance, od tužilaštva, suda, policije... Naša Jaca je ubijena, ugušili su je u bazenu - kažu ogorčeni roditelji stradale Zeničanke.

Ističu da se od momenta tragedije cijeli slučaj zataškava, a da se odgovorni pokušavaju osloboditi krivice. Sama optužnica, kažu, također je koncipirana, tako da niko nije odgovoran.

- Sve vrijeme vodimo borbu s vjetrenjačama. Nepojmljivo je da Sud nikada nije uzeo zaozbiljno svjedočenje mladića koji je kobne večeri radio na bazenima. On je vidio više osoba u bazenu, blizu stepenica, čuo prskanje vodom te našu kćerku kako priča s muškarcem i govori mu: "Šta mi to radiš, daj, nemoj mi to raditi" - kaže očajna majka Sonja.

Otac Salim naglašava i međusobno pobijanje patologa, budući da je rađeno vještačenje i nadvještačenje tijela njihove kćerke.

Modrice na tijelu 

- Prvi patolog je ustanovio da je uzrok smrti infarkt. Drugi patolog je nadvještačenjem ustanovio da se radi o nasilnoj smrti utapanjem. Jedan patolog uočio je modrice na Jasmininoj butini, drugi nije. Dakle, očito je šta se ovdje radi - govori nam Salim.

Roditelji ističu da, ako je njihova kćerka bila u alkoholiziranom stanju, za što nalaz, također, smatraju fingiranim, tek onda imaju odgovornost oni koji su ih, što je dokazano izjavama svjedoka, pustili da uđu na bazene. Zatim njeni prijatelji jer ju nisu smjeli dovesti na opasno mjesto u takvom stanju. Odgovornost je, takođe, i na direktoru JP za upravljanje i održavanje sportskih objekata, u čijem svojstvu posluju bazeni.

Tužilaštvo uložilo žalbu 

Tužilaštvo ZDK uložilo je žalbu na presudu Opštinskog suda. Supružnici Tarabar očekuju da će makar Kantonalni sud uočiti nebulozu kod pravljenja optužnice.

- Ovdje se sve tretira kao da nije bilo smrtnog slučaja, kao da je patika potonula. Vjerujemo da će oni uočiti ključne dokaze te donijeti ispravnu presudu - govore Tarabari.

Mnoštvo propusta 

Očajni roditelji posebno ukazuju na činjenicu da je analiza krvi na alkohol njihove kćerke rađena tek 49 dana nakon tragedije. Uz ovaj, mnoštvo je propusta koji, kažu Tarabari, impliciraju da se sve štimalo.

- Nama niko još nije dao odjeću naše kćerke. Ona je, naknadno, na našu inicijativu, predata u policiju. Možda ona otkrije mnogo toga, ali mi je nismo vidjeli - upozoravaju Tarabari.

(Avaz)

Tagovi: