''Sa Mećavnika svjetlost obasjava srpsku kulturu''

Pred ljubiteljima sedme umjetnosti na Mećavniku je drugo veče Kustendorfa.

U takmičarskom programu Međunarodnog filmskog i muzičkog festivalaje je 21 film domaćih i inostranih autora. Među brojnim gostima je i italijanski oskarovac Paolo Sorentino, koji filmu prognozira budućnost u TV serijama.

Planinska oaza Emira Kusturice u zapadnoj Srbiji, Mećavnik ponovo je mjesto okupljanja filmskih autora. Centralna figura prvog festivalskog dana režiser popularne serije "Mladi papa" Paolo Sorentino nema dilemu o tome da se film iz bioskopskih dvorana seli na Televiziju.

- Budućnost filma je u TV serijama, to je drugi način da se naprave filmovi - smatra Sorentino.

I američki filmski profesor i scenarista Endrju Horton koji je u Drvengrad iz SAD stigao na poziv Emira Kusturice smatra da film nestaje iz bisokopskih dvorana zbog čega je važna afirmacija mladih filmskih autora, a Kustendrof tu nudi.

- Ovo je kao Sandes festival, ljudi dolaze iz cijelog svijeta na ovo mirno mjesto - ističe Horton.

Na otvaranju Kustendrfa čulo se da je Mećavnik brdo sa kojeg svjetlost obasjava srpsku kulturu, a trodecenijski rad Emira Kusturice brana "otrovu" zapadne kulture.

- Festival je mjesto na kojem ćemo pokušati da udružimo velikane i one koji će tek to postati - poručio je osnivač Kustendorfa.

Osim projekcija filmova i radionica, nastupi muzičkih grupa daju posebnu draž već čuvenom noćnom životu Kustendorfa.

(RTRS)

Tagovi: