Zaboravili smo biti dobre komšije: Humanitarci mole za pomoć

Humanitarna organizacija ''Budimo ljudi'' prije nešto više od mjesec dana pokrenula je akciju za prikupljanje novčanih sredstava za sanaciju krovova dvije zgrade u banjalučkom naselju Obilićevo/Mejdan.

Cilj akcije je bio da se podstakne solidarnost sugrađana prema komšijama koje su u nevremenu koje je početkom decembra pogodilo Banja Luku, ostali bez krova nad glavom. Nakon mjesec dana trajanja akcije prikupljeno je svega 1357 KM , od čega je najvećim dijelom u pitanju donacija vjernika SPC iz Freisinga, Njemačka (420 eura).

Ovaj iznos je svakako nedovoljan za početak radova, ističu iz HO, jer za popravak krovova izvođači traže uplatu avanasa od 70% od ukupne cijene sanacije.

"Procjena troškova sanacije oba krova iznosi oko 30 000 KM. Svjedoci smo loših vremenskih prilika i da su naši sugrađani potpuno nezaštićeni u svojim domovima koji prokišnjavaju i u kojima je nemaju adekvatne uslove za stanovanje. S toga apelujemo još jednom na savjest naših sugrađana da pomognu ovu akciju kako bi smo sto je moguće prije mogli započeti sa radovima", govore članovi HO "Budimo ljudi" povodom akcije "Srcem za komšije", te dodaju kako se donacije mogu ostaviti i u humanitarnu kutiju koja se trenutno nalazi samo u "4life"- u u Boriku. 

Oni se zahvaljuju i Banjalučkoj trkačkoj ligi koja je omogućila prikupljanje donacija za ovu akciju tokom manifestacije “Trčimo za Srpsku”, koju su organizovali 14.01.2018. u Banja Luci.

"Nadamo se da će se naši građani ,koji su ovih dana u suhim i toplim domovima, probuditi i pomoći svojim komšijama da što prije riješe ovaj problem. Budimo ljudi", za kraj poručuju humanitarci.

 T.B.

Tagovi: