Dodik: Ambasadori u BiH se miješaju u unutrašnje stvari

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da nije protiv dejtonske BiH, ali jeste protiv ove BiH, jer ona nije dejtonska, već nikakva BiH.

''Ovo nigdje ne ide, ovo će se sunovratiti. Moja uloga je da izbjegnem bilo kakvu vrstu nasilja ovdje, ali 'ovo' je propalo. BiH se ne može držati na ljepilu koji se zove nekoliko ambicioznih ambasadora koji žive u Sarajevu. Ja sam spreman na bazi dogovora između nas, Bošnjaka, Hrvata, da se maknu stranci iz dogovora", istakao je Dodik za N1.

On je konstatovao da se ambasadori u BiH miješaju u unutrašnje stvari zemalja, nisu mnogo toga dobrog donijeli i da stoje iza koncepta unitarizacije, muslimana, Bošnjaka, ali da s njima moraju svi da komuniciraju.

Na pitanje da li će razgovarati sa budućim američkim ambasadorom i ko će koga da zove ako Brajan Hojt Ji dođe u BiH kako se spekuliše, Dodik je rekao da neće on doći i da se ambasador kad dođe u neku zemlju javi institucijama vlasti.

On je rekao da će, ako postane član Predsjedništva BiH, zakletvu polagati u Banjaluci, a na posao ići u Istočno Sarajevo, te da će broj vojnika u Oružanim snagama BiH smanjiti na 3.500.

Tagovi: