Obrok ljubavi siromašnima služili inženjeri i policajke

Lijepe praznične trenutke ispunjene pjesmom, druženjem i bogatom trpezom moglo je da osjeti na stotine ugroženih građana koji su zahvaljujući Udruženju građana ''Mozaik prijateljstva'' bar na trenutak zaboravili na besparicu, samoću i sve ono što teška svakodnevica nosi sa sobom.

Iz "Mozaika prijateljstva" poručuju da su Božić i Nova godina praznici darivanja, radosti, ali i pune trpeze zbog čega su za one koji to nisu bili u mogućnosti organizovali "Obrok ljubavi". Podršku u njihovoj humanoj misiji pružili su im brojni donatori, a da su uspjeli da ozare mnoga srca najbolji dokaz su zadovoljni korisnici.

"Obrok ljubavi" su upriličili za Novu godinu, Božić i Srpsku Novu godinu, te su ove praznike učinili veselijim za mnoge sugrađane dajući im nadu da će i za njih doći ljepša vremena.

"Srce mi je puno radosti zato što je prvom i drugom prazničnom ručku prisustvovalo po 300, dok je na proslavi Pravoslavne nove godine bilo čak 340 ljudi", kazao je predsjednik Udruženja "Mozaik prijateljstva" Miroslav Subašić dodajući da su mališane obradovali paketićima.

On je rekao da su organizujući ove akcije shvatili da za mnoge Banjalučane humanost nije samo riječ, te su donacije pristizale sa svih strana. Naglasio je da su veoma zadovoljni odzivom privrednika, ali i mnogih drugih sugrađana, koji su spremni da pomognu uprkos tome što nisu imućni.

"Dobri ljudi, te razne firme dali su veliki doprinos ovoj akciji. Mnogo je i onih koji su odvojili pola svog obroka da bi njihovi sugrađani dostojanstveno proslavili Novu godinu i Božić, što je za divljenje", ističe Subašić.

Osim volontera i donatora i grad Banjaluka je učestvovao u akciji darujući hiljadu maraka. Na trpezi ničega nije manjkalo, naprotiv. Uz zvuke harmonike i pjesmu zaigralo se i kolo, a ljudi koje život nije mazio zaboravili su na brige, te osjetili čari praznika.

"Na svečanostima je bilo toliko hrane da smo uspjeli svakom korisniku da darujemo i paket osnovnih namirnica koje su ponijeli svom domu. Najvažnije je to što smo ljudima vratili osmijeh, a to nema cijenu", kazao je Subašić.

Kako ničega ne bi manjkalo na proslavi je čak 25 volontera zavrnulo rukave. Radili su cijeli dan, a bili su različitih profesija od inženjera do policajki.

Sumirajući minulu godinu Subašić je kazao da je 2017. bila jedna od najuspješnijih, u kojoj je bilo puno rada, truda i zalaganja. Prema njegovim riječima sve se to isplatilo jer su na razne načine pomogli mnogima.

Istakao je da je "Mozaik prijateljstva" na raspolaganju od najmlađih, do starih i iznemoglih.

"Tako je bilo i ovih prazničnih dana. Ne znamo tačan broj korisnika, jer ih je iz dana u dan sve više. Prema zvaničnom spisku naša javna kuhinja ima 569 korisnika, ipak sada se broj povećao, pa mislim da doseže negdje oko 700. Najstariji naš korisnik ima 95 godina, a najmlađi svega tri mjeseca", rekao je Subašić.

Prema njegovim riječima među mnogim korisnicima su rođena i neraskidiva prijateljstva.

Aktivnosti

Udruženje "Mozaik prijateljstva" je u prethodnoj godini imalo pune ruke posla, pa su osim javne kuhinje "Obroka ljubavi" organizovali i u akciji postavljanja kontejnera u kojima su građani odlagali očuvani garderobu. I u ovoj prilici mnogi sugrađani su pokazali humanost, pa je prikupljeno mnoštvo zimske odjeće.

Organizovali su i akciju "Budi human" gdje su pozvali učenike srednjih i osnovnih škola da doniraju osnovne higijenske potrepštine i hranu za ugrožene.

Glas Srpske

Tagovi: