Tražili 400 radnika od vrata do vrata, našli samo dva

U ''Prevent grupaciji'' suočavaju se s velikim teškoćama u obezbjeđenju radne snage pa su tako u Visokom od potrebnih 400 radnika za proizvodnju za Ford Focus uspjeli angažovati samo dva, a išli su tako daleko, da su ih tražili od vrata do vrata.

"Pitanju ljudskih resursa pristupamo kroz dva projekta. Prikupljamo adekvatne kadrove iz VSS i srednjoškolskog segmenta, ali smo učestvovali i u projektima prekvalifikacije u Goraždu, Srebrenici, Travniku i u zadnje vrijeme u Ključu. U Visokom od 4.000 evidentiranih na Zavodu, koleginice iz našeg HR-a su pozivale 1.200 nezaposlenih, od kojih se samo stotinak javilo na telefonski poziv, 40 je prošlo kroz obuku, a samo njih dvoje je potpisalo ugovor o radu. Nama nedostaje još 398 radnika! Mi smo u Visokom, Brezi, Ilijašu, Kaknju, te u Zavidovićima i drugim okolnim općinama obišli srednje škole, razgovarali sa direktorima kako bi učenike završnih razreda (u maju ove godine) mogli zaposliti kod nas", kazao je nedavno Kenan Nalbantić, član Uprave "Prevent BH".

Dodao je da je kompanija otišla toliko daleko da je za potrebe pokretanja proizvodnje u Travniku i Bugojnu organizovala sastanak sa sekretarima mjesnih zajednica, koji su onda išli od kuće do kuće i animirali potencijalne radnike.

Indikator.ba

Tagovi: