''Srpski zločinci'' i dalje stoje na Gradskoj vijećnici

Gradsko veće Sarajeva formiralo je komisiju koja bi trebalo da utvrdi novi natpis na sarajevskoj Većnici, na kojoj stoji da su ''srpski zločinci zapalili Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku BiH''.

Većnik u Gradskom veću Sarajeva Miro Lazović, koji je i pokrenuo inicijativu za promenu natpisa, potvrdio nam je da komisiju čini devet članova - predstavnici Gradskog veća, institucija nadležnih za očuvanje nacionalnih spomenika Kantona Sarajevo i istoričara, koji bi trebalo da ocene postojeći natpis i eventualno predlože novi.

- Kada će komisija početi sa radom nije mi poznato, jer je to u nadležnosti predsednika Gradskog veća. Međutim, očekujem da će narednih meseci definitivno ta komisija završiti svoj posao i da ćemo imati tekst koji će biti drugačijeg sadržaja i koji će odgovarati istorijskim činjenicama, odnosno da se označe pravi akteri koji su zapalili većnicu, a ne da ostane uopšteni naziv koji asocira na kolektivnu odgovornost srpskog naroda – kaže Lazović.

Predsednik Srpskog prosvetno-kulturnog društva „Prosvjeta“ Savo Vlaški namerava da od predstavnika Gradskog veća traži odgovore kada će natpis na Većnici biti promenjen.

- Šta vredi ako su doneli odluku o potrebi promene natpisa, a da se ništa na tome ne radi, jer to onda može otići u nedogled. Nama odluka ništa ne znači bez realizacije. Optimista sam, ipak da će to biti rešeno, jer su preduzeli određene korake u smislu formiranja komisije. Nažalost, u svemu ovome nemamo nekoga ko stoji politički iza nas. Prepušteni smo sami sebi, iako očekujemo da nam rukovodstvo RS na neki način pomogne, budući da se ovde sve vrti oko politike – kaže Vlaški.

Table širom Sarajeva

„Na ovom mestu su srpski zločinci zapalili Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku BiH“ - natpis je koji i danas stoji na sarajevskoj Većnici. Ona, međutim, nije jedina koja ima tablu sa takvim natpisom.

I na spomen ploči na Markalama u Sarajevu stoji: „Na ovom mestu su srpski zločinci ubili 67 građana Sarajeva“, a slične table postoje još na dvadesetak mesta u glavnom gradu BiH.

PIŠE: N. Breberina, Euro Blic

Tagovi: