Vlast još vjeruje u primirje

Vladajući blok u RS smatra da je još uvek moguće postići dogovor vlasti i opozicije o obustavljanju svađalačke komunikacije u Narodnoj skupštini RS, ali ne nameravaju da mole opozicionare da ponovo sedaju za zajednički sto.

Mada je i sam predsednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović na poslednjem skupštinskom zasedanju rekao da se nada da je sporazum o odnosima vlasti i opozicije u RS još uvek moguće postići, u vladajućim redovima sve je manje optimizma za to.

Ipak, poručuju da od te priče ne treba tako olako odustati, ali izbegavaju da konkretno potvrde hoće li suprotni tabor pozvati na nove pregovore.

- Za ljubav je potrebno dvoje. Ne kažem da to mora biti neka ljubav, ali za sporazum moraju postojati dve strane. Kako se primiču izbori, mislim da će do sporazuma biti sve teže doći, jer to nije u interesu opozicije, koja će po svaku cenu napadati vlast i sve što ona uradi. Što se nas tiče sve karte su na stolu i svi treba da daju predloge, ako to iskreno žele. Bolje je sedeti tri meseca ili pola godine i postići dogovor i da to što se postigne da se realizuje. Bojim se, međutim, da mi nemamo sa kim pregovarati – kaže poslanik Socijalističke partije u NS RS Nedeljko Milaković.

On odbacuje tvrdnje iz opozicije da među vladajućim partijama postoje sukobi oko njihovog predloga sporazuma, poručujući da opozicionari ne treba da prebacuju lopticu u njihovo dvorište.

- Nije tačno da nije ništa ponuđeno sa naše strane. Ne može se ništa rešiti na dva sastanka, pogotovo nakon svega što je rečeno u proteklom periodu. Čim je u startu došlo do zastoja, tu ne postoji volja ni iskrenost o saradnji od strane opozicije – ističe Milaković.

Zamenik šefa kluba poslanika SNSD NS RS Igor Žunić tvrdi da je vladajući blok „najiskrenije želeo“ da se dođe do dogovora sa opozicijom, ali da su protekli dani pokazali da je to nemoguća misija.

- Pretpostavljam da će gospodin Karan, koji je u komisiji ispred SNSD, pokušati da se dođe do nekih rešenja, a tu, pre svega, mislim na neku zajedničku priču u demokratskom smeru – međusobnog ne napadanja, spuštanja tenzija i prema samim građanima, kao i iznalaženje nekih zajedničkih ideja koje se tiču RS. Međutim, izgleda da se ne možemo naći ni u priči oko autoputa, a kamoli u nečemu drugome. Ipak smo dva različita sveta – ističe Žunić.

Poslanik DNS Spomenka Stevanović kaže da se nje pita, ona još uvek ne bi stavlja tačku na priču oko mogućeg sporazuma vlasti i opozicije.

- Treba probati. Najlakše se posvađati i držati takvo stanje. Predsednik NS RS Čubrilović je imao najbolju nameru okupljanjem lidera stranaka i zaista smo očekivali da će to da krene u nekom dobrom pravcu, ali opozicija očito više nema nameru da razgovara. Međutim, mislim da ima prostora da se svi ti problemi koji postoje – reše, da jedni i drugi naprave ustupke i da počnemo normalno raditi – kaže Stevanovićeva.

Opozicija optužuje vlast

Kopredsedavajuća radne grupe za izradu sporazuma vlasti i opozicije Aleksandra Pandurević (SDS) ocenila je početkom sedmice da radna grupa više postoji i za to optužila drugu stranu koja za 15 dana nije ponudila nikakav dokument.

- Ne znamo da li je to zato što ni oni međusobno nisu mogli da se dogovore, ili im je jedini cilj bio razvodnjavanje priče. Očito je da i dalje žele da parlament bude talac jednog čoveka, onog koji je istovremeno urednik Dnevnika RTRS, premijer, ministar, socijalni radnik i sve ostalo – rekla je Pandurevićeva.

PIŠE: Nedeljka Breberina, EuroBlic

Tagovi: