Jelka kao dio praznične čarolije (FOTO)

Najpoznatija i najpopularnija tradicija vezana za Božić i Novu godinu je ukrašavanje jelke. Bilo da je prava ili vještačka, novogodišnja jelka je centralna dekoracija u vrijeme zimskih praznika, a njeno ukrašavanje jednako raduje cijelu porodicu.

Čak i u kulturama koje ne proslavljaju rođenje Hrista ukrašena jelka je simbol novogodišnjih praznika i novog početka. No, zašto je kitimo i šta, zapravo, jelka simbolizuje?

  • Još u 11. vijeku tadašnji stanovnici Njemačke kitili su za katolički Božić jelku. Tada je ovo zimzeleno drvo ukrašavano zrelim, crvenim jabukama, dok su je pojedini Nijemci kitili kolačima različitih oblika, ali i svijećama.
  • Kult ukrašavanja jelke u Englesku je donio princ Albert 1841. godine.
  • Za razliku od jelki koje su u Njemačkoj bile ukrašavane jabukama, princ je odlučio da svoje božićno drvo ukrasi bombonama, papirnim cvijećem i mašnama.
  • Kada su Nijemci u 17. vijeku naselili Sjevernu Ameriku, sa sobom su ponijeli kulturu ukrašavanja doma za vrijeme božićnih i novogodišnjih praznika.
  • Zapadni misionari ovo drvo donose i u Kinu i Japan, nešto kasnije, u 19. i 20. vijeku.
  • Kako se svijetom širila tradicija kićenja jelki, rastao je i rizik njihovog istrebljenja. Upravo zbog toga, prva vještačka jelka napravljena je 1880. godine u Njemačkoj.
  • Na startu, još u 17. vijeku, jelka je bivala ukrašena svjećicama, koje su lijepljene voskom za grane.
  • Prve lampice zasijale su 1882. godine. Njihov pronalazač bio je Edvard Džonson, pomoćnik Tomasa Edisona. On je povezao 80 malih električnih sijalica u niz i obmotao ih oko jelke. Lampice su bile preskupe, a za njihovo korišćenje je bio potreban generator.

OMBRE JELKA

Želite da imate potpuno drugačiju i posebnu novogodišnju dekoraciju, bez previše sjajnih i jarkih elemenata, ali jeftinu i urađenu sa stilom? Fantastična ideju za vas je ukrašavanje ombre tehnikom!

Za ovaj mali projekat potrebno je da kupite bijelu jelku odgovarajuće visine i da u prodavnicama boja i lakova nabavite boje u spreju. Možete odabrati svoje omiljene boje i njima ukrasiti jelku. Potreban vam je crni, tamnosivi i metaliksivi sprej.

Stub jelke i dno poprskajte crnom bojom, zatim dio iznad crne poprskajte tamnosivom, a prostor iznad obojite u metaliksivu. Gornji dio jelke nemojte da bojite kako biste dobili pravi ombre efekat. Najbolje je da jelku bojite u dvorištu, a ako nemate dvorište onda pazite da ne uprskate zidove ili namještaj u stanu sa sprejom. Svoju ombre jelku možete ukrasiti ukrasima po želji, ali preporučujemo ukrase u crnoj i sivoj nijansi, kao i jednobojne lampice. Ne zaboravite da na vrh jelke stavite ukras u obliku zvijezde.

NOVI TREND OBRNUTA JELKA

Način prazničnog ukrašavanja doma koji se polako širi svijetom i iz dana u dan ima sve više poklonika podrazumijeva okretanje jelke naopako.

Neki ideju odbacuju kao kršenje najvažnijih božićnih pravila, a ima i oštrijih reakcija.

S druge strane odupiranje zakonu gravitacije mnogi vide kao još jednu zabavnu stranu praznika i da odrasli mogu da oslobode dijete u sebi.

Hoteli, koji se uvijek trude da oduševe goste prazničnim izgledom, takođe su se uključili u okretanje jelki.

Koliko je trend počeo da uzima maha govori i podatak da je više trgovinskih lanaca u svoju ponudu uvrstilo jelke s postoljem "na vrhu", ali i verzije za kačenje na tavanicu. Takve jelke se mogu poručiti i preko interneta, a cijene se kreću i do hiljadu dolara za komad.

U ovakvom pozicioniranju jelke neki vide i korisnu stranu i ističu da nikada nisu bili srećniji jer su lomljivi i često osetljivi ukrasi van domašaja djece i kućnih ljubimaca.

Legenda

Od mnogobrojnih legendi koje su ispredane, jedna kaže da su ispred pećine u kojoj je rođen Isus Hrist rasla tri drveta. Sva tri su bila zimzelena: jela, kedrovo drvo i bor.

Kada se Isus rodio, sva tri drveta su se zatresla kako bi ga pozdravila.

Kedar je novorođenom mesiji na poklon dao mirišljive iglice, bor šišarke, dok jedino jela nije imala plod. Anđeo se tada smilovao, poklonivši joj zvijezdu s neba. Upravo odatle potiče vjerovanje da se na vrh okićene jelke postavlja zvijezda.

Prvi stakleni ukrasi

Kada se u Njemačkoj počeo širiti kult okićene jelke, jedan Nijemac, duvač stakla, je bio toliko siromašan da nije imao čime da okiti jelku i obraduje djecu. On se dosjetio da staklene kugle oboji i njima okiti drvo. Njegovi ukrasi izazvali su pravo oduševljenje sugrađana, te se vrlo brzo i obogatio.

(NEZAVISNE)

Tagovi: