Dodik i Čović glavni likovi stripa o kriminalu

Građanima Banjaluke danas su aktivisti udruženja Restart i Antikorupcijske mreže Account dijelili primjerke stripa ''Biznismeni patriote'' o slučaju Pandora i kriminalu u Upravi za indirektno oporezivanje BiH, teškom nekoliko milijardi maraka.

Glavni likovi su lideri političkih stranaka Dragan Čović, Milorad Dodik kao i Nikola Špirić, Vjekoslav Bevanda i još desetak političara svih nacionalnosti iz više političkih stranaka, koji su oštetili državu za više od dvije milijarde maraka. U stripu, kroz adaptirane izjave, o aferi Pandora "govori" Kemal Čaušević, prvooptuženi u ovom slučaju i bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

- "Pandora" je u početku bila teška gotovo dvije milijarde maraka, a do danas ne znamo koji je njen epilog, jer znamo da se sudski procesi vode za utaju mnogo manje novca od prvobitnog, kaže Stefan Blagić iz Udruženja Restart Srpska.

Namjera aktivista je da kroz strip pokažu građanim da sve političke stranke imaju svoju mrežu kojom kriju korupciju koju provode. Ovakvim djelovanjem Bosni i Hercegovini se dodjeljuju epiteti korupcije i nepotizma čime se u svijet šalje loša slika o BiH, poručuju iz Antikorupcijske mreže Account.

- Na kraju je ostalo samo dva miliona. Trenutno se proces vodi samo protiv Kemala Čauševića i sa dvojicom uvoznika tekstila sve ove nabrojane osobe neće izaći ni na sud, odnosno neće doživjeti ni neugodnost da sjednu na optuženičku klupu, kaže Selvedin Avdić iz Antikorupcijske mreže Account.

Akcija kodnog naziva "Pandora" jedna je od najvećih kriminalnih afera u BiH za koju se očekivalo da će biti do kraja rasvijetljena i da će se kroz nju dokazati sprega kriminala unutar politike, pravosuđa i državnih institucija.

Više od 50 osoba je uhapšeno, ali do sada niko nije odgovarao.

(istinito.com)

Tagovi: