Apel stručnjaka: Ne kupujte petarde na pijacama

Nakon teže povrede oka koju je sinoć u eksloziji petarde zadobio dječak iz Banjaluke, stručnjak za pirotehniku Ostoja Divljak pozvao je građane da pirotehnička sredstva ne kupuju po pijacama, na crno i od neovlašćenih prodavaca.

– Djeca često bez znanja roditelja dolaze do tih jeftinijih, ali ne i sigurnih pirotehničkih sredstava drugog razreda. Onda se igraju time kako nije poželjno i dolazi do teških posljedica. Te petarde drugog razreda su uvijek opasne za djecu ako sa njima nije neko stariji. Upravo on treba da rukuje s petardama i sredstvima drugog razreda, nikako dijete – kaže Divljak za SrpskaCafe.

Pažljivo prilikom kupovine

On ističe da djeca ne mogu kupiti petarde drugog razreda u ovlašćenim i registrovanim trgovinama za prodaju pirotehnike.

– To mogu samo odrasli i ovom prilikom bih apelovao i na starije da ne kupuju takva sredstva u dogovoru sa mališanima, pa ih im daju, jer djeca zaista, nestručnim rukovanjem, mogu doživjeti teške povrede – navodi Divljak.

Ovaj Banjalučanin, koji je organizovao i priredio više od hiljadu velikih vatrometa u Republici Srpskoj, BiH i regionu, naglašava da djeca mogu u registrovanim piro-šopovima kupiti pirotehnička sredstva razreda jedan, koja nemaju barutna punjenja.

– A ako ih i imaju, to je mala količina koja ne može nanijeti povrede eksplozijom u ruci – kaže naš sagovornik i dodaje da postoje i sofisticarnija pirotehnička sredstva trećeg i četvrtog razreda za čiju kupovinu su potrebne posebne procedure i dozvole.

Iz UKC-a Republike Srpske danas je saopšteno da je sinoć u 19.00 časova u Klinici za očne bolesti primljen jedanaestogodišnji F. M. sa teškom povredom lijevog oka, koja je odmah po prijemu hirurški zbrinuta.

Pacijent je zadobio i lakše povrede prstiju šake koje su zbrinute i nisu zahtijevale hiruršku intervenciju.

Petarda u staklenoj flaši kao igra?

– Sva neophodna dijagnostika je sprovedena. Zdravstveno stanje pacijenta je stabilno, te on ostaje na daljem liječenju i praćenju u Klinici – naveli su iz UKC-a, dodajući da su sve dalje prognoze u vezi sa očuvanjem funkcije vida na povrijeđenom oku pacijenta krajnje preuranjene i neizvjesne.

Maloljetni dječak je povrijeđen sinoć u naselju Ante Jakića u Banjaluci, a prema svjedočenjima očevidaca, iz oka mu je tom prilikom tekla krv.

Očevici su naveli i da se tom prilikom više maloljetnika igralo tako što je stvaljalo petarde u staklenu flašu, te da je komad stakla nakon eksplozije povrijedio dječaka.

Prema Zakonu o prometu eksplozivnih materija i zapaljivih tečnosti pirotehnički proizvodi za zabavu drugog razreda se mogu prodavati u maloprodaji samo licima starijim od 18 godina i to od 15. novembra tekuće do 30. januara naredne godine.

Tim zakonom su predviđene novčane kazne i to za fizičko lice od 300-1500 KM, a odgovorno lice u preduzeću ili drugom pravnom licu od 1000 do 3000 KM.

(Srpskacafe)

Tagovi: