Putna infrastruktura BiH najgora u regionu

Putna infrastruktura u BiH najgora je u regionu, zbog čega je potrebno usvajanje novih akciza na gorivo, a sredstva neće ići u budžete, već direktno za izgradnju auto-puteva.

Izjavio je ovo šef Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj za BiH Jan Braun i dodao da njihove analize pokazuju da BiH neće moći vratiti novac bez povećanja akciza.

– Znači, građani će kupovinom goriva ujedno platiti izgradnju puteva, a nama vratiti novac koji smo pozajmili – rekao je Braun.

On je naveo da se često zaboravlja da akcize na gorivo za puteve i auto-puteve već postoje, ali da je riječ o tome da je nivo postojećih akciza “iscrpio” potencijal za pozajmice.

– Pitanje je sljedeće – koliko još novca preduzeća za auto-puteve mogu pozajmiti za izgradnju Koridora “Pet C” i ostale projekte? Za dio Koridora “Pet C” i auto-puteve u Republici Srpskoj, odnosno dio koji se odnosi na auto-put Banjaluka-Doboj, postojeće akcize potpuno su iskorištene – istakao je Braun.

On je naglasio da je Evropska banka potpisala pozajmice od 220 miliona evra za nove dionice Koridora “Pet C” i putne projekte, ali da novac ne može biti oslobođen dok ne budu usvojene nove akcize.

– Uz pomenutih 220 miliona, mi bismo za izgradnju puteva mogli odobriti dodatne projekte u vrijednosti 250 miliona evra. Da biste mogli vratiti novac, potrebne su vam nove akcize. Dugoročno, ovo je dobro za građane zato što BiH ima užasne puteve – kaže Braun.

On je dodao da BiH bez dobre transportne infrastrukture neće moći da privuče investicije i razvija ekonomiju.

– Sam Koridor “Pet C” povećava BDP BiH za jedan odsto. Trenutni rast BDP-a iznosi 2,5 odsto, a bio bi 3,5 odsto da radovi na tom koridoru nisu toliko usporili – rekao je Braun.

Kada je riječ o garancijama u vezi sa novcem od novih akciza, on je naveo da je EU, za razliku od prošlog zakona koji je odbačen ljetos, sada predložila amandmane koji će povećati transparentnost, tako što će novac ići direktno u preduzeća za izgradnju auto-puteva.

– Rješenja koja smo unijeli su tehnički komplikovana, ali sa sigurnošću možemo reći sljedeće – sredstva od akciza ići će direktno za izgradnju auto-puteva – istakao je Braun.

(srpskacafe)

 

Tagovi: