''Trninić ugrožava turističku sezonu na Jahorini''

Rukovodstvo Olimpijskog centra ''Jahorina'' optužuje ministra saobraćaja i veza RS da ugrožava turističku sezonu na ovoj planini.

Predsednik Nadzornog odbora ovog javnog preduzeća RS Nedeljko Elek kaže da je problem u održavanju puta, odnosno čišćenju puta od Pala do Jahorine i parkinga u ovom turističkom kompleksu.

Kako kaže, put održava javno preduzeće „Putevi RS“, a parkinge i staze između hotela su u nadležnosti dve opštine Pale i Trnovo.

- Problem se pojavljuje u jeku sezone zimi kada treba čistiti sneg tako što, primera radi, prvo „Putevi“ očiste saobraćajnicu pa onda nadležna preduzeća za čišćenje parkinga kažu kako ne mogu prići, jer su taj deo zatrpali radnici i mehanizacija koji čiste saobraćajnicu - navodi Elek.

Uloženo 50 miliona KM

Zbog toga je rukovodstvo OC „Jahorina“ tražilo rešenje problema kako ne bi bila ugrožena turistička sezona. Elek tvrdi da su „Putevi RS“ obezbedili novac da čiste i preostalih 3,5 kilometra saobraćajnice koja sada nije u njihovoj nadležnosti.

– Dobili smo saglasnost i predsednice Vlade RS i ministra trgovine i turizma RS. Samo ministar saobraćaja i veza RS je protiv toga, iz njemu znanih razloga – tvrdi Elek.

On ističe da je u turizam na Jahorini Vlada RS do sada uložila oko 50 miliona maraka i da rezultati velikim delom zavise i od uređenja puteva i parkinga.

- Imamo ogromnu zainteresovanost turista; sada je Jahorina puna, na planini boravi oko 5.500 ljudi. Ne možemo se boriti s tim ko šta čisti. Ovo je 3,5 kilometra i to je smešno u odnosu na investicije Vlade - poručuje Elek.

Čišćenje puteva

Ministarstvu saobraćaja i veza RS u vezi sa ovim obratio se i načelnik Pala Boško Jugović.

– Uzimajući u obzir finansijsko stanje opštine Pale, a uvažavajući značaj i stratešku poziciju olimpijske planine Jahorine u oblasti razvoja turizma, koja uveliko prevazilazi lokalne okvire i predstavlja vrednost od interesa za RS, cenimo da bi bilo veoma korisno ako biste sagledali mogućnost da održavanje i čišćenje lokalnih puteva i parkinga na području Olimpijskog centra bude u nadležnosti „Puteva RS“. „Putevi“ bi na osnovu vaše saglasnosti mogli da za takve poslove angažuju preduzeća sa kojima imaju ugovore ili mogu da postignu poslovne aranžmane – navodi se u dopisu načelnika Pala.

Navedeno, kako kaže načelnik Jugović, podrazumeva da bi „Putevi RS“ uz saglasnost Ministarstva saobraćaja i veza, kao i svu logističku pomoć OC „Jahorina“, došli u poziciju da na adekvatan način čiste i održavaju lokalne puteve, pristupne saobraćajnice smeštajnim kapacitetima i parking prostora u zimskoj sezoni.

Investicioni zamah

Reč je o saobraćajnicama i parking prostorima u ukupnoj površini od 83.306 kvadratnih metara.

- Imajući u vidu da lokalitetom skijaškog centra prolazi regionalna saobraćajnica, čije je čišćenje i održavanje inače u nadležnosti „Puteva RS“, smatramo da odobravanje ne bi donelo poteškoće u organizacionom smislu – smatra Jugović.

On kaže da bi na taj način Ministarstvo saobraćaja i veza RS umnogome pomoglo razvoj OC „Jahorina“ koji je trenutno u snažnom investicijskom zamahu i na putu da kvalitetno odgovori svim izazovima, te da planinu pozicionira u sami vrh tursitičkih destinacija u regionu.

Nepokolebljivi ministar

Međutim, ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić odgovara da njegov resor nema ni zakonskog ni pravnog osnova za izdavanje tražene saglasnosti.

– Takođe, javno preduzeće „Putevi RS“ nemaju zakonskog osnova za održavanje navedenih puteva – rekao je Trninić.

On se poziva na Zakon o javnim putevima kojim je propisano da upravljanje i poveravanje poslova građenja, rekonstrukcije, rehabilitacije, održavanja i zaštite lokalnih puteva, ulica u naselju i putnih objekata na njima obavlja nadležni organ lokalne zajednice, dok je propisano da upravljanje i poveravanje poslova građenja, rekonstrukcije, rehabilitacije, održavanja i zaštite mreže magistralnih i regionalnih puteva obavlja preduzeće „Putevi RS“.

Sto dana rada

Na Jahorini će u četvrtak, 14. decembra, povodom obeležavanja 100 dana rada novog menadžmenta Olimpijskog centra, biti održana konferencija za novinare na kojoj će biti objavljen program za zvanično otvaranje skijaške sezone, kao i za celu predstojeću sezonu.

Na konferenciji će biti predstavljeni rezultati koji su ostvareni u prethodnom periodu, te ozvaničena saradnja sa kompanijom "Mercedes - saopšteno je iz Olimpijskog centra "Jahorina".

Iz Olimpijskog centra najavljeno je da bi, nakon konferencije, okupljenima trebalo da se obrati i predsednik RS Milorad Dodik.

PIŠE: T. Grujić, Euro Blic

Tagovi: