Porodilje: Ne odustajemo od borbe za novčanu naknadu

Oko 50 građana, najviše majki sa bebama, okupile su se danas na Trgu Krajine u Banjaluci, kako bi još jednom pokušali poslati poruku narodnim poslanicima Srpske da su nezadovoljni odlukom Vlade RS o kriterijumima isplate porodiljske naknade. Mirno okupljanje su nastavile ispred Narodne skupštine RS, a kako je najavljeno poslanici bi trebalo da razmatraju Zakon o dečjoj zaštiti.

Oko 20 policijaca sprečilo ih je da se približe zgradi parlamenta, pa su se okupljeni uhvatili za ruke duž celog trotoara i i poslali poruku poslanicima da se drže zajedno i da neće odustati od ove borbe.

"Zar je ovo takva država da trebam da se borim i molim za ono što mi pripada. Došla sam ovde sa bebom od dva meseca da se borim za nju i da kažemo nadležnim da ne tražimo da se zakon primenjuje unazad, već samo da obuhvati i one za koje je namenjen", kaže majka Jovana.

Nakon šetnje do NSRS majke su se razišle, i poručile da kakav god ishod današnje Skupštine bio, one neće odustati.

"Ovo je naš peti dan borbe u pokušaju da promenimo odluku Vlade RS kada je posredi dodela porodiljskih naknada", poručuju majke i traže sastanak za Željkom Cvijanović "da mirno razgovaraju".

 

"Hvala vam što ste došle i po ovom vetru. Ja sam nezaposlena, nisam politički opredeljena, samo želim ono što mi pripada. Ne želim ništa za dete koje sam rodila pre 4 godine, nego za ovo što sam rodila pre mesec", kaže majka Anja Kostić.

"Premijerka je majka i ona će nas razumeti", kažu okupljene majke.

Ako Skupština ne prihvati njihove zahteve, neće se povući i neće odustati od sastanka sa premijerkom. Ako ne dobiju priliku za razgovor sa njom, nastavljaju sa borbom i protestima.

"U našoj zemlji je ovako jer se ne udružujemo, i ne podržavamo jedni druge. Danas su tu i mladi koji nemaju porodicu, bake i deke, a svi su podržali ovu akciju jer majke imaju pravo na to. Deca su naša budućnost", kaže banjalučki odbornik Draško Stanivuković (PDP) koji je i ovaj put izašao sa majkama.

PIŠE: Tanja Vukomanović, EuroBlic

Tagovi: