Tužilaštvo obara Orićevu presudu

Tužilaštvo BiH tražiće da bude ukinuta oslobađajuća presuda Naseru Oriću, jer se temelji na nepostojećim dokazima, nezvanično saznaje ATV.

Jedan te isti dokaz tretiran je različito u objavi presude i u pisanom otpravku koji je danas zvanično objavljen na internet stranici Suda BiH.Ono što je još apsurdnije dokaz o kojem je u javnoj objavi, na izricanju presude Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću, govorio predsjedavajući sudskog Vijeća Šemsudin Maksumić, ustvari ne postoji.

“Za razliku od navedenog iskazu na glavnom pretresu svjedok O1 prilikom davanja izjava Policijskoj stanici Bratunac 2003. godine ne navodi da je on bio svjedok ubistva niti navodi da je vidio da optuženi Orić udara nožem u vrat zarobljenika”, naveo je Šaban Maksumić, predsjedavajući Sudskog vijeća.

U pisanom otpravku presude nema ni riječi o “iskazu svjedoka iz septembra 2003. godine. Tamo se pominje samo službena zabilješka.

“Imajući u vidu navedeno, Sud je prihvatio ulaganje navedenih službenih zabilješki kao dokaza odbrane (O1-5 i O1-14), pri tome posebno imajući u vidu da je odbrana optuženih iste koristila u svrhu postavljanja pitanja u korist vlastitih tvrdnji. Međutim, navedeni dokazi nisu korišteni u smislu člana 273. stav 1. ZKP BiH, odnosno kao iskazi iz istrage, obzirom da se radi o službenim zabilješkama, koje sadrže sažetak, odnosno interpretaciju iskaza osoba (svjedoka O1 i Radivoja Ostojića”, stoji u dokumentu.

I tako je jednostavno ispalo da se presuda temelji na dokazima kji nikad nisu postojali.A ako nisu postojali nisu mogli da budu korišćeni na glavnom pretresu. U bh. Tužilaštvu danas bez komentara. Žalbeni proces je u toku, a advokati nemaju dilemu da je oslobađajuća presuda već sad sporna.

“Vi ste objavili jednu presudu, dali u javnost njen sadržaj i onda ste uradili otpravak pismene presude koji nije isti.To je vrlo bitna povreda odredbe ipo mom mišljenju morala bi biti razlog za ukidanje presude”, kaže Krstan Simić, advokat.

Član 290 Zakona o krivičnom postupku jasno precizira šta znači kad se razlikuju javna objava i pisani otpravak. Nepostojeći dokaz na kojem je zasnovano obrazloženje presude je još grublja povreda Zakona.

“Službene zabilješke pribavljene u predkrivičnom postupku mogu se koristiti kao dokaz samo ako se sasluša autor te zabilješke, odnosno policajac ili inspektor koji je uzimao izjavu, a što se nije desilo u konkretnom slučaju. To bi mogao takođe da bude razlog za žalbe kao bitna povreda odredaba i kao takva osnov za ukidanje presude”, rekao je Miodrag Stojanović, advokat.

Naser Orić oslobođen je prvostepenom presudom prije dva mjeseca za ubistvo tri srpska civila u srebreničkim selima.Cijeli proces pratile su kontroverze. Od svjedoka koji su mijenjali iskaze do sudije sumnjive ratne prošlosti.

(ATV)

Tagovi: