Zaustaviti brukanje BiH u svijetu

Bosna i Hercegovina bi u prvim mesecima 2018. godine mogla da dobije zakon o spoljnim poslovima i pravilnik o ocenjivanju ambasadora i drugih međunarodnih predstavnika BiH.

Kako izvori „EuroBlica“ tvrde radna grupa koju čine članovi iz tri kabineta Predsedništva BiH, predstavnici resornog ministarstva i diplomate trebalo bi da naredne sedmice završe predlog zakona.

- Zakon o spoljnim poslovima se radi punom parom i uz malo dobre volje mogao bi da se nađe vrlo brzo u proceduri, dok je pravilnik o ocenjivanju u Predsedništvu BiH i još se čeka mišljenje članova na predloženi tekst – kažu naši izvori.

Tvrde da je izvesno da će se ovi dokumenti naći vrlo brzo na sednici Predsedništva, kako bi u parlament BiH stigao do kraja ove godine. Podsećamo, ministar inostranih poslova Igor Crnadak je nekoliko puta već najavljivao da će ovaj zakon veoma brzo ugledati svetlost dana.

Istovremeno, naši sagovornici navode da se ubrzano radi na zakonu kako bi se uvelo reda u diplomatsko – konzularnoj mreži i to u 44 ambasade BiH, šest konzulata i šest stalnih misija u svetu. Poseban akcenat biće stavljen na način i pravila popunjavanja DKP-ova, dok će se pravilnikom o ocenjivanju ambasadora pokušati sprečiti štetne posledice u slučaju nedozvoljenog postupanja imenovanih osoba.

S druge strane, Komisija za finansije i budžet Doma naroda BiH konstatovala je da je stanje u DKP-ovima veoma teško i to na osnovu izveštaja o izvršenoj reviziji učinka o upravljanju imovinom i troškovima smeštaja.

Član Komisije Zdenka Džambas (HDZ) smatra da bi veliki broj problema bio rešen kada bi se usvojio zakon o spoljnim poslovima BiH, jer je neophodno unaprediti rad DKP-ova.

Njen kolega, Dragutin Rodić (DNS), takođe, smatra da je zakon neophodan kako bi se uredila oblast u toj nadležnosti BiH i da se definiše sve što se do sada navodilo u izveštaju rada DKP-ova.

- Sve što smo pročitali u izveštaju revizije učinka o upravljanju imovinom i troškovima smeštaja DKP-ova je tragično.

Bez strategija se upravlja tom imovinom, koja ima ogromnu vrednosti koja je povećana sukcesijom i na način da je određen deo DKP pripao BiH od Londona, Madrida i tako dalje. Ti su prostori prazni, i bio sam zatečen koliko se izdvaja novca za iznamljivanje prostora u svetu, dok s druge strane ne stavljamo u funkciju ono što imamo – kaže Rodić. Dodaje da bi zakon uredio te stvari i učinio odgovornim one koji čine diplomatske aktivnosti, jer ako se nešto želi raditi to treba da bude institucionalno „da se tačno zna ko kosi, a ko vodu nosi“.

Na zakup 13 miliona KM

Na zakup i troškove smeštaja displomatskog osoblja BiH u svetu troši se četvrtina budžeta MIP-a u iznosu od 13,8 miliona KM. Zdenka Džambas ocenila je i da je zgrada ambasade BiH u Velikoj Britaniji, koja je smeštena u elitnom delu Londona, prevelika za potrebe BiH. Ona smatra da bi se njenom prodajom mogao obezbediti novac za koji bi se mogle kupiti četiri zgrade za ambasade u drugim zemljama.

PIŠE: Vida Đukić, EuroBlic

Tagovi: