Uskoro rješenje problema u OŠ ''Branko Radičević''

Dugogodišnji problem prevelikog broja učenika u Osnovnoj školi ''Branko Radičević'' u mjesnoj zajednici Starčevica konačno bi mogao biti riješen ako odbornici na narednoj sjednici Skupštine grada daju zeleno svjetlo za Prijedlog zaključka o utvrđivanju prijedloga upisnih područja za 26 centralnih i područnih osnovnih škola na teritoriji grada.

U Gradskoj upravi kažu da je ovaj prijedlog urađen nakon konsultacija sa direktorom škole "Branko Radičević", s Aktivom direktora, ali i nakon sastanka sa Savjetom roditelja iz ove škole, koji su dali svoje sugestije.

"Neophodno je izvršiti izmjenu upisnog područja škola, kako bi osnovne škole u blizini 'Petar Petrović Njegoš' i 'Dositej Obradović' u Obilićevu te 'Stanko Rakita' u Vrbanji mogle upisivati djecu s tog područja i tako rasteretiti školu 'Branko Radičević'", kazali su u Gradskoj upravi.

Svi prijedlozi izmjena upisnih područja za tri škole rađeni su zajedno sa direktorima škola, te je postignuta potpuna saglasnost na predloženo.

Prema njihovim riječima, na osnovu podataka dobijenih iz matične službe, koji se odnose na djecu iz ulica koje su predmet promjene, u naredne tri godine OŠ "Branko Radičević" biće rasterećena za 162 učenika ili 6,75 odjeljenja. U ovoj školi, koju pohađa 1.750 đaka, ima 500 učenika viška, a ovim prijedlogom bi trebalo da bude rasterećena škola od broja učenika koji će biti upisani u prvi razred naredne tri godine, odnosno trećina od ukupnog broja viška.

"Nakon usvojenog prijedloga upisnih područja ministar prosvjete i kulture RS donijeće rješenje o upisnom području za svaku školu pojedinačno", pojasnili su u Gradskoj upravi.

Dodali su da primjena novih upisnih područja počinje s upisom djece u prvi razred za školsku 2018/19. godinu i primjenjuju se samo za prvi razred.

Upis djece u prvi razred vrši se u aprilu i maju tekuće godine. Djeca upisana po sada važećem upisnom području ostaju u školama u kojima su započeli školovanje do njegovog kraja.

Nekoliko ulica koje po sada važećem upisnom području pripadaju školama "Branko Radičević" i "Petar Petrović Njegoš" sada su definisane u upisno područje samo škole "Petar Petrović Njegoš". Radi se o ulicama Jovana Jančića, Prve krajiške brigade NO, Manastira Gračanica, Milice Stojadinović Srpkinje, Visokih Dečana i Srpskih dobrovoljaca, koje su od ove škole udaljene 1,1 kilometar.

Ulica Slobodana Kusturića je ostavljena u upisnom području škole "Petar Petrović Njegoš" i škole "Branko Radičević", po izboru roditelja.

U upisno područje škole "Stanko Rakita" dodate su ulice Dujka Komljenovića i Vida Nježića, uz napomenu da je dio Ulice Dujka Komljenovića i sada u upisnom području škole "Stanko Rakita" u Vrbanji, dok je Ulica Vida Nježića koja sada pripada školi "Branko Radičević" ostavljena u upisnom području obje škole.

Izmjena upisnih područja takođe je urađena i za OŠ "Branko Ćopić" i "Vuk Stefanović Karadžić" u Boriku. Sadašnjim upisnim područjem granična ulica između ovih škola je bila Ulica kralja Alfonsa XIII. Predloženo je da granična ulica između dvije škole bude Ulica vojvode Radomira Putnika, tako da lijeva strana ulice pripada školi "Branko Ćopić", a desna školi "Vuk Stefanović Karadžić".

(NEZAVISNE)

Tagovi: