Vještačka inteligencija dokazala nadmoć i nad kompjuterom

Godine 1997. dogodila se senzacija: jedan računar, ''Duboko plavo'', po prvi put je u meču pobijedio tada najboljeg svjetskog šahistu, Garija Kasparova, rezultatom 3,5:2,5.

Јuče, samo 20 godina kasnije od istorijskog meča između čovjeka i mašine, poražen je jedan od najboljih šahovskih računara današnjice.

Sa table ga je zbrisao ne čovjek, već neizrecivo moćniji protivnik od kojeg će sutra možda i cijelom čovječanstvu klecati koljena. Riječ je o vještačkoj inteligenciji, odnosno "Guglovom" programu "AlpfaZiro". Ovaj program je "oduvao" šahovski program "Stokfiš", inače svjetskog šampiona u šahu među računarima za 2014. i 2016. godinu, zapanjujućim rezultatom 28:0, uz 72 remija u ukupno 100 partija.

Ono što je posebno zastrašujuće jeste da je vještačkoj inteligenciji "AlfaZiro" trebalo samo 4 sata da upije i razvije svoje znanje o šahu i još joj prije meča nisu date biblioteke najpoznatijih šahovskih otvaranja! "AlfaZiro" je igrajući seriju od 100 partija protiv "Stokfiša" pobijedio 25 puta sa bijelim figurama, a triput kao crni. Ostale 72 su bile nerješene, pa "Stokfiš" nije zabilježio nijednu pobjedu, a "AlfaZiro" nijedan poraz!

- Sad znamo ko je naš novi gospodar! Ovo će bez sumnje unijeti revoluciju. Samo zamislite kako bi se ovo moglo primjeniti van šaha.

Ovaj algoritam bi mogao da vodi gradove, kontinente, univerzume - kaže Dejvid Krejmeli, izvršni direktor šahovskog sajta Šahkebl.com.

Engleski velemajstor Sajmon Vilijams kaže da je ovo događaj za udžbenike istorije.

(Srbija danas)

Tagovi: