Grad je uložio u privlačenje turista, ugostitelji ne smiju skrivati zaradu

Svi ugostitelji, ali i vlasnici smještajnih kapaciteta, trebali bi biti svjesni da je u proteklom periodu Grad uložio značajna finansijska sredstva kako bi obezbjedio atraktivan program za predstojeće praznike u namjeri da privuče što veći broj turista i time svima koji su u lancu snadbijevanja, a pogotovo ugostiteljima i hotelijerima, obezbjedi dodatne prihode. Međutim, svi, a posebno oni, moraju biti svjesni da to ne znači da ćemo sjediti skrštenih ruku i tolerisati eventualno neizdavanje računa i neprijavljivanje gostiju.

Rekao je ovo načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove, Janko Kecman, i podsjetio gore navedene da su, prema zakonu, dužni da izdaju račune i prijavljuju goste, kako se u predstojećim praznicima ne bi suočili sa rigoroznim kaznama, koje propisuju relevantni zakoni.

Iz Gradske uprave poručuju da će tokom decembra i januara, zbog povećanog broja turista i stranih gostiju, pojačati nadzor nad radom ugostiteljskih i smještajnih kapaciteta.

Kecman ističe da će posebna pažnja biti usmjerena na izdavanje fiskalnih računa u ugostiteljskim objektima i objektima za smještaj, ažurnost i način vođenja knjige domaćih i stranih gostiju, evidentiranje i naplata boravišne takse na fiskalnom računu gostiju, kao i u posebnu knjigovodstvenu evidenciju, kao i prijavljivanje radnika kod poslodavaca.

Tagovi: