Zima blaža nego prošla, snijeg tek od polovine januara

Za razliku od prošlogodišnje zime, kada se temperatura spuštala i do minus 30 stepeni, ove godine nećemo imati ni približno sličan scenario, pokazuje dugoročna prognoza.

Tako će, sve do druge polovine januara, temperature biti u granicama višegodišnjih proseka, pa čak i više, dok nam predstoji period sa manje padavina nego što je predviđeno za ovo doba godine.

Nebojša Kuštrinović, član Komiteta za klimatske promene BiH, kaže da podaci kako Evropskog, tako i Američkog centra za srednjoročnu i dugoročnu prognozu, pokazuju da će u naredna tri meseca biti toplije vreme nego što je uobičajeno.

To znači da će vremenske prilike u većini predela RS biti kudikamo povoljnije nego prošle zime, čiji će januar ostati upamćen kao jedan od najhladnijih od 1985. godine.

Podsetimo, prošle zime je oko 6. januara sibirski talas zahvatio istočnu Evropu i Balkana i doneo izuzetno hladno vreme. Minimalna temperatura je padala ispod minus 15 stepeni u većini predela, a u mnogim mestima je bilo i minus 20, ponegde i ispod minus 25 stepeni Celzijusa.

Najniža temperatura je zabeležena na Sokocu 8. januara ujutru, kada je bilo čak minus 29,6 stepeni. Veliki broj reka i jezera u RS je zaledio, dok se na jugu Hercegovine minimalna temperatura spuštala do minus deset, a dnevna takođe ostajala ispod nule, što je retka pojava za ove predele.

Posle dugog sušnog perioda, u januaru je bilo i puno snega, uz nagli porast snežnog pokrivača koji se nije topio zbog izuzetno hladnog vremena.

"U novembru ove godine bilo je toplije od proseka, dok će temperature i u decembru, te većem delu januara, biti nešto više od proseka. U drugoj polovini januara i početkom februara biće hladnije, kad nas očekuju temperature nešto niže od proseka. Međutim, ove zime sneg se očekuje samo u planinskim krajevima", ističe Kuštrinović.

Za razliku od najavljenih temperatura koje će biti znatno prijatnije nego prošle zime, prognoza padavina za Srpsku za ovaj deo godine nije baš optimistična.

"U decembru će u RS pasti oko 60 litara kiše po metru kvadratnom, što je manje od višegodišnjeg proseka, a januar će takođe biti suvlji", ističe Kuštrinović.

Analiza Republičkog hidrometeorološkog zavoda pokazuje da je decembar lane bio jedan od najsušnijih ikada.

Najniža temperatura u Banjaluci, od minus 28,4 stepeni, izmerena je 7. januara 1947, dok je zimski maksimum od 21 stepena zabeležen 21. januara 1988. godine.

Nova godina bez pahulja

Orijentaciona prognoza vremena  pokazuje da će novogodišnja noć u Srpskoj proći bez snega. Biće toplije nego što je karakteristično za ovo doba godine, oblačno, ali bez padavina.

Na prelazu iz stare u novu godinu temperature će se kretati od minus dva do deset stepeni Celzijusa. Između 25. i 28. decembra RS će zadesiti prolazno naoblačenje sa slabom kišom i susnežicom, a jedino bi na planinama moglo da bude nešto više snega.

PIŠE: Maja Bašić, Euro Blic

Tagovi: