Dodik i Mladić sa istim simbolom na reveru (FOTO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u kabinetu u Palati Republike u Banjaluci pratio je danas izricanje presude nekadašnjem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću u Haškom tribunalu.

Dok je pratio izricanje presude, a potom i na konferenciji za medije, predsjednik Srpske nosio je broš sa istim simbolom kao i general Mladić.

Simbol koji je na brošu, cvijet Natalijina ramonda predstavlja cvijet feniks, kojim se u Srbiji obilježava Dan primirja u Prvom svjetskom ratu. Biljka je dobila ime po kraljici Nataliji Obrenović.

U javnosti se Natalijina ramonda opisivala kao cvijet feniks koji može da oživi čak i kada se potpuno osuši pa zalije, "kao što je iz pepela vaskrsla i srpska vojska u Prvom svjetskom ratu".

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da presuda Haškog suda generalu Ratku Mladiću, u uslovima nejednakog tretmana i selektivne pravde ovog tribunala, ne predstavlja iznenađenje jer je general bio unaprijed osuđen.

- Za srpski narod general Mladić je istinski heroj i patriota koji je organizovao i vodio Vojsku Republike Srpske i spriječio genocid nad srpskim narodom u BiH i Hrvatskoj - naglasio je Dodik.

Predsjednik Srpske je rekao da presuda generalu Mladiću nije presuda srpskom narodu, već sramni šamar srpskim žrtvama i njihovim porodicama, te da u Republici Srpskoj niko ne vjeruje da je general kriv.

- Ovo nije presuda ni Republici Srpskoj, ni srpskom narodu, ni srpskoj vojsci. Ovo je pokušaj udara na slobodu čitavog jednog naroda - naglasio je Dodik.

(RTRS)

Tagovi: