Generalu Mladiću doživotna kazna zatvora

Prvostepeno vijeće Haškog tribunala za zločine u bivšoj Jugoslaviji osudilo je nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića na doživotnu kaznu zatvora.
Presudu je donijelo Prvostepeno vijeće Tribinala kojim predsjedava Alfons Ori, a članovi su Kristof Flige i Bakone Moloto. Sudija Alfons Ori saopštio je da je general Mladić kriv po 10 od 11 tačaka optužnice. Nije kriv po tački 1 optužnice genocid u šest opština BiH.

General Ratko Mladić oslobođen je optužbi za genocid u opštinama Ključ, Kotor Varoš, Sanski Most, Prijedor, Vlasenica i Foča tokom rata u BiH, a Vijeće je navelo da je kriv kao učesnik raznih udruženih zločinačkih poduhvata.

Proglašen je krivim kao učesnik udruženog zločinačkog poduhvata za genocid u Srebrnici, za progon kao zločin protiv čovječnosti, za istrebljenje kao zločin protiv čovječnosti, za ubistvo kao zločin protiv čovječnosti i za ubistvo kao kršenje zakona i običaja ratovanja. 

General Ratko Mladić uhapšen je u Srbiji i izručen Hagu u maju 2011. godine, a suđenje mu je počelo u maju 2012. godine.

General Mladić je uz osmijeh slušao dok su čitane optužbe za Srebrenicu. Odmahivao je glavom kada je Vijeće tvrdilo da su on i Radovan Karadžić imali namjeru da Srebrenicu pretvore u srpsku teritoriju.

 

Nakon pauze je ustao i počeo da uzvikuje "Laž, laž!" i "Sve pročitano je laž!", zbog čega je udaljen iz sudnice, a povisio mu se i pritisak.

Prije ulaska u sudnicu general Mladić se prekrstio, a na reveru nosi "Natalijinu ramondu" u znak sjećanja na Dan primirja u Prvom svjetskom ratu, 11. novembar, dan kada su sile Antante potpisale primirje sa Njemačkom i time okončale rat.

Tagovi: