Grozdi Uldrijan potrebna pomoć za liječenje sina

Tročlana porodica Grozde Uldrijan iz banjalučkog naselja Starčevica živi od 225 maraka penzije i socijalne pomoći mjesečno, što potroše na lijekove, a život od početka rata do danas opisuju kao borbu za goli život i strah od neizvjesnosti.

„Naša borba često ne traje od danas do sutra, nego od obroka do obroka“, priča ova sedamdesetjednogodišnja žena koja vodi brigu o dvoje odrasle, ali teško bolesne djece.

Problemi za porodicu Uldrijan počinju od prošlog rata, kada su Grozda i njen muž ostali bez posla, te su bili primorani da se bore za golo preživljavanje. Sin Aleksandar je prve godine rata obolio i vraćen je kući. Do sada je imao sedam operacija zbog komplikacija sa penkreasom i želucem.

Da zlo bude veće, Grozdin suprug je naprasno obolio i 1996. godine umro od raka pluća.

Već 22 godine Grozda se sama brine o djeci, koja zbog zdravstvenih problema nisu mogla da nađu stalni posao, radili su povremeno, a ona je godinama, od vrata do vrata, prodavala kozmetiku.

„Često se pitam od čega sam i kako sam izdržala sve to, ali snagu mi daju moja djeca. Najteže mi pada neizvjesnost i to što ne rade, pa danas sutra, kada mene ne bude, ostaće sa 80 KM Aleksandrove socijalne pomoći“, kaže Grozda i dodaje da je Fond penzijsko-invalidskog osiguranja već dva puta odbio zahtjev njenog sina da mu daju invalidsku penziju.

Lijekove za sebe i djecu ova majka najčešće uzima „na crtu“, a kada joj zbog dugova isijeku struju, priključi je sama. Komunalna preduzeća uglavnom ne priznaju siromaštvo kao olakšavajuću okolnost, pa joj računi redovno stižu, ali i tužbe zbog neizmirenih dugova.

Grozda kaže da joj često pomažu komšije i prijatelji, ali i neformalna grupa građana „Otpisani entuzijasti“.

Ovi mladi ljudi svako pola godine organizuje humanitarno veče tokom kojeg prikupe hranu, odjeću, higijenske potrepštine i nešto novca.

Humanitarnu žurku organizuju i večeras u 18 časova, u Klubu studenata Banjaluka (KSB) kada će nastupiti muzičari Lukijan Ivanović i Bojan Čikić, a Nektar pivara je obezbijedila besplatno pivo.

Umjesto ulaznica, posjetioci mogu da donesu hranu, po mogućnosti za dijabetičare, bilo kakvu drugu pomoć ili novac potreban za Aleksandrovo dalje liječenje, koje bi trebalo da nastavi van Banjaluke.

Oni koji žele da pomognu ovoj porodici, a nisu u mogućnosti da dođu na okupljanje, novac mogu da uplate na žiro račun u NLB banci broj 562-099-81299725-59, ili na devizni račun: BA395620998136019927, SWIFT BIC: RAZBBA22.

Tagovi: