Univerzitet reagovao: Čokorilo nije otpuštena, već joj je prestao ugovor

Univerzitet u Banjaluci nakon zaprimljenog rješenja republičkog prosvjetnog inspektora uputiće tužbu na njega i pokrenuti upravni spor s obzirom na to da Radmila Čokorilo nije dobila otkaz zbog utvrđenog plagijata, već joj je istekao ugovor o radu.

Iz Banjalučkog univerziteta su saopštili da Radmila Čokorilo nije dobila izbor u naučno zvanje jer nijedna komisija nije dala pozitivan odgovor na referat. Nakon toga njoj je uručeno rješenje o prestanku ugovora o radu.

"Ponavljamo, razlozi prestanka ugovora o radu sa Radmilom Čokorilo ne mogu se dovesti u vezu sa plagijatom. Razlozi za prestanak radnog odnosa, koji su opravdani, potvrđeni su i od strane Upravnog odbora i rektora", naveli su iz Banjalučkog univerziteta.

Ministarstvo prosvjete i kulture RS naložilo je Banjalučkom univerzitetu da sve odluke u vezi sa utvrđivanjem plagijata stavi van snage, pa se postavilo pitanje može li Čokorilo da bude vraćena kao profesor na banjalučki Fakultet političkih nauka.

Rješenjem resornog ministarstva, koje je doneseno krajem oktobra, ovoj visokoškolskoj instituciji naloženo je da postupak utvrđivanja plagijata reguliše Statutom.

Nezavisne novine

Tagovi: